Bandy, Beatles och BingoLotto - Oscar Magnusson har många ben att stå på

BingoLottos BingoBerra BingoBerra 2022-12-28

Musiken har givetvis en central roll i Oscar Magnussons liv. Men det finns även plats för idrott, konst, matlagning och en stilla stund i skogen. "En ledig helg tillbringar jag gärna med familjen, korvgrillning och att tälja pinnar".

I 66 år har Sven-Ingvars förgyllt den musikaliska tillvaron för många svenskar. Fram till 2017 med Sven-Erik Magnusson som den stora profilen i det värmländska kultbandet. Efter dennes bortgång med sonen Oscar som frontfigur och som återkommande och uppskattad gäst i BingoLotto – ett program och en företeelse Magnusson JR har en stark relation till.

– En långvarig sådan. Jag är uppväxt med att spela bingo hemma, var elva år gammal när jag introducerades och då ”Loket” gjorde avtryck i hela vårt avlånga land. Det var ett program som snurrades och i den åldern var man också föreningsaktiv, jag spelade både fotboll och bandy. Skola och föreningsliv sätter ju en slags grund till många relationer som man fortsatt har kontakt med och då idrott primärt. Det musikaliska var inte i den formen på den tiden och inte nu heller, egentligen.

Idrottsintresset har hängt med upp i vuxen ålder. Och är starkt präglat av värmländsk lokalpatriotism.

– Får vara ärlig och säga att Färjestads BK (ishockey) är favoritlaget. Sedan tycker jag bandy är en väldigt kul sport och där är det Boltic som gäller. I fotboll håller jag på Degerfors.

Oscar reflekterar över hur mycket BingoLotto och Folkspel betalat ut sedan starten 1991. 17,5 miljarder i överskott till föreningslivet, som för övrigt inte enbart består av idrottsrörelsen utan även organisationer som körförbundet, HjärtLungfonden, Rädda Barnen och Scouterna.

– Man kan fundera vad som varit om det inte funnits, det vill man ju inte ens tänka på och man hoppas att det där aldrig avtar. Hur det där än är så behövs det hur många eldsjälar som helst för att det ska snurra och då går den siffran inte ens att greppa.

Nu är det som bekant musiken som finns i fokus för en speleman.

Oscar berättar om en bred smak då det handlar om att lyssna på andra, men också ett gott öga till herrar som varit med ett tag.

– Jag är en ganska stor allätare, men återkommer ofta till Tom Petty, Beatles och George Harrison. Många gamla hjältar, så där.

Från hösten väntar ett antal spelningar för ett av landets populäraste band.

– Vi sätter igång med en liten svans av vårt 65-årsubileum, det är fortsatt lite flyttade gig från pandemin. Sedan ska vi faktiskt köra en ny satsning på Sliperiet konsthall som vi kallar för ”personligt”, en konsertserie med Sven-Ingvars som blir lite mer intimt där publiken nästan sitter i knäet på en. Ett samtal kring hur låtarna uppstod med mera.

Oscar hoppas även hinna med lite annat under den årstid vi befinner oss i.

– Jag driver en konsthall och verkar där som en form av utställningsansvarig då jag sätter ihop och producerar utställningar. Sedan gillar jag att laga mat, så kanske det fanns en liten kockådra som rann i väg, men har fortfarande ett stort intresse för god mat och dryck.

 Vad gör du helst annars en spelledig helg?
– Då försöker jag ha så skön kvalitetstid som möjligt med min familj. Har barn, hustru och hund. Nu går vi ju mot vintertid här och då ska det även bli skönt att komma ut i skogen och grilla korv, tälja pinnar och ”bara vara”. Faktiskt, när man summerar de år som gått, är det de otroligt enkla stunderna man minns bäst.

När man lyssnar på er och ser er repetera känns ni mycket som ett homogent band mer än en frontfigur med kompmusiker, är det så?
– Vi är i allra högsta grad ett band där det är högt i tak. Jag frontar, men när vi repar så är det verkligen högt i tak. Vi har samma musikaliska preferenser och sedan ingår vi ju alla i Sven-Ingvars och det är den viktigaste musikaliska preferensen vi verkligen har ihop. Så även om vi inte som pappa är uppväxta med Elvis så har man ju lyssnat in sig. Men för Mats, gitarristen som kommit in senast, är det även för honom Sven-Ingvars som är preferensen. Han och jag kompade pappa och Ingvar när vi var mindre. Så jag tror att han känner ett ansvar gentemot Ingvar. För det ska man ju veta, allt det här är med lyckönskningar från både pappa i himlen och Ingvar.

BingoLottos BingoBerra

Tillbaka till bloggen

Tips på vidare läsning

Nyheter hösten 2020 | Årets julklapp 2020 | Börje Salming tar kampen mot prostatacancer | Bingokryssningen 2019


Arkiv