Fyll spargrisen - tips & tricks för ditt buffertsparande

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-09-28

Först och främst, vad är ett buffertsparande? Jo, en buffert är en summa pengar som du enkelt kan komma åt ifall du skulle råka ut för en oförutsedd utgift. Det skulle kunna handla om att du behöver hantera ett fel på bilen, att kylskåpet går sönder eller att barnen gör sönder vinterjacka.

Men... Hur stor buffert behöver man och hur kommer man lättast i gång med ett buffertsparande? Ett buffertsparande låter kanske lite tråkigt men det är ack så nödvändigt för att man ska finna balans i sin privatekonomi. Att spara ihop en rimlig buffertsumma är helt enkelt en viktig pusselbit i en fungerande ekonomi. Därför har jag bestämt mig för att i detta inlägg försöka lista mina tips på hur du gör ditt buffertsparande busenkelt och dessutom roligt.

En tillräckligt stor buffert kommer att få dig som i dagsläget kanske lever från lön till lön att sova mycket bättre om nätterna. En tumregel är att man behöver ha minst 1–2 månadslöner i buffertsparande, lite beroende på hur din livssituation ser ut. Men hur blir man egentligen en person med en trygg buffert på kontot? Häng med, så berättar jag!

Person som sover gott i sin säng
Sov bättre om nätterna med ett buffertsparande

1. Börja redan idag

Genom att bara börja har du kommit över den högsta tröskeln. När du väl börjat kommer det kännas mycket lättare. Och kom ihåg att en eller två hundralappar är mycket bättre än ingenting alls. Sätt i gång redan idag!

En person visar upp sin tomma plånbok

2. Många bäckar små

Kanske har du vant dig vid att ta en take away-kaffe från det lokala caféet varje dag när du tar dig till jobbet. Men vet du hur mycket den kostnaden blir i längden? Om du i stället ser till att göra kaffe hemma och investerar i en hållbar termos kommer du snabbt kunna spara många hundralappar utan att egentligen ha gjort avkall på din livskvalitet.

En take away kaffe i pappersmugg
Ta med din egen kaffe & spara pengar!

3. Sätt upp ett roligt mål

Det är lättare att motivera sig själv till sparande om man har något att se fram emot. Och även om det kan vara allt från en ny möbel till en semesterresa eller kanske till och med din första miljon så kommer en målsättning att vara motiverande för dig.

4. Öppna ett buffertkonto

Våra vänner på Marginalen bank har ett perfekt konto för dig som vill komma i gång med ditt buffertsparande. Det kallas passande nog för Buffertkontot och det är inte vilket konto som helst, utan ett konto som ger dig finfin ränta redan från första sparade kronan. En ränta som sedan stiger ju mer du sparar. Snacka om morot!

Buffertkontot har två olika sorters räntor. En kallas grundränta och en bonusränta. Grundräntan får du oavsett hur mycket du sparat på kontot, dessutom kan du få bonusränta. Bonusräntan börjar gälla från den dag du har 50 000 på kontot. Grundräntan ligger på 0,5% och bonusräntan på 0,25%. Det innebär att du kan få upp till 0,75% ränta!

Buffertkontot är ett perfekt alternativ för dig som vill ha ett motiverande sparande där dina pengar får chans att växa till sig - utan att du tar någon risk. Buffertkontot hos Marginalen Bank är nämligen en del av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att du som kontohavare har rätt till ersättning för din sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp upp till 1 050 000 kronor.

Här kan vi verkligen prata om att boosta sitt buffertsparande. Läs mer om Marginalen banks nya buffertkonto här!

Marginalen banks logga
Kom igång med ditt buffertsparande hos Marginalen Bank

5. Njut av framgången

När du väl styrt upp ditt sparande kommer du att känna av vilka positiva bieffekter det ger att ha kontroll över sin ekonomi. Ett gott exempel är att du alltid kommer ha pengar på kontot, vilket gör det lätt att hantera oförutsedda räkningar eller att du får möjlighet att köpa saker när det är billigt.

En glad kvinna pratar i sin mobiltelefon
Det är kul att ha kontroll över sin ekonomi!

Är du intresserad av att lära dig mer om ekonomi och sparande? Då vill jag verkligen rekommendera min blogg-kollega BingoJohannas inlägg om sparande i aktier. Stort lycka till med ditt buffertsparande, jag hejar på dig!

Är du förälder och vill optimera dina utgifter inför bebisinköpen?

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv