Såhär i januari och februari står det ganska still i de flesta trädgårdar, men faktum är att det faktiskt finns en hel del du kan göra i din trädgård för att förbereda för våren och sommaren. Läs vidare för BingoBloggens bästa tips på saker du kan göra i din trädgård i vinter!
Vi befinner oss mitt i vintern och för den som gillar att greja i trädgården är den här tiden kanske inte årets mest intensiva, men faktum är att det finns att göra i trädgården även såhär års. Nu är tiden för att planera och förbereda inför våren och sommaren och lägga grunden för odlingssäsongen. Det finns också mycket man kan göra för att få in lite grönska i hemmet och pigga upp den annars ganska färglösa vintern.
Vi är nog många som har en eller annan julgrupp med hyacinter eller amaryllis kvar efter julen, och dessa ska du absolut ta vara på! Skär av den överblommade blomman och spara löken mörkt och svalt och plantera sedan ut den i trädgården när tjälen släppt och det blivit lite varmare utomhus. Små rumsenar från julgrupper kan också planteras ut till våren och bli fina inslag i trädgården.
Redan i slutet av januari eller början av februari är det dags att så tidiga sorter av blommor och grönsaker om du vill att de ska hinna gro och vara redo att planteras ut i trädgården lagom till sommaren. Grönsaker som chili, kronärtskocka, aubergine och paprika behöver lång tid på sig att gro och ta fart, så dessa behöver du så redan nu. När det kommer till blommor är pelargon, pensé, jätteverbena och Flitiga Lisa exempel på sorter du också behöver så tidigt.
En del av de växter som står ute i trädgården och vilar över vintern kan behöva lite hjälp med att skydda sig mot kylan. Växter med vintergröna blad, som rosor, kan vara bra att täcka över med säckväv för att skydda bladen mot solen. Det må låta märkligt, det är ju inte alltför ofta som solen visar sig såhär års, men när den väl gör det kan det bli för starkt för växternas sköra gröna blad som är väldigt torra på vintern eftersom det inte finns så mycket vatten i marken.
Andra växter kan också behöva hjälp att skydda sig mot kylan. Perenner som tittar upp för tidigt kan du täcka med löv eller ris och täck gärna även andra rabatter med löv för att skydda växternas rötter mot den värsta kylan.
En sak i trädgården som absolut inte är dött under vintern är fågellivet. Hjälp småfåglarna på traven genom att ställa ut mat och vatten till dem. Småfåglarna hjälper faktiskt till att bekämpa ohyra i din trädgård på sommaren, så du vill se till att de trivs hos dig! Sista helgen i januari är det dessutom dags för den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”, så passa på att räkna alla dina matgäster vid fågelbordet och rapportera in till Sveriges Ornitologiska Förening.
Vårvintern är en bra tid att beskära dina äppel- och päronträd. Det är en tid då trädet är i vila och därför inte blir lika stressat av beskärningen, men det är viktigt att se till att inte beskära det för sent när saven har börjat rinna till och trädet har börjat bilda knoppar.
När det är så grått och dött utomhus den här tiden på året blir det kanske extra viktigt att pigga upp oss själva med lite grönska inomhus. Ge dina krukväxter lite extra kärlek så att de håller sig glada i vintermörkret. Om de slokar och känns trötta, försök att ställa dem så ljust som möjligt. Krukväxterna kan också bli ledsna av den torra och varma inomhusluften, så spraya dem med vatten eller duscha dem regelbundet och låt dem gärna stå i ett lite svalare rum.
Längtar du till de första primörerna i vår? Prova då att gräva ner ett par vitlöksklyftor i en kruka. Snart kommer du kunna skörda späd och mild vitlöksblast, perfekt att ha i sallader eller smaksätta maten med.
Såhär års är det också säsong för tulpaner. Det är kanske inte helt lätt att odla sina egna, men mitt tips är att köpa en bukett för att liva upp hemmet med lite färg och grönska innan våren gör sitt intåg.
Vill du läsa mer om trädgård? Då ska du läsa BingoAnnes inlägg om hur du bäst designar din trädgård eller hur du får grannskapets grönaste gräsmatta.
Jag hoppas att du har fått lite tips och inspiration på vad du kan göra för att sköta om din trädgård på vintern. Och kom ihåg, det är inte långt kvar till våren nu så håll ut!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.