8 trendiga maträtter till påskfirandet 2022

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-03-28

Påskris, kycklingar, vårvärme och glada färger. Påsken har många positiva egenskaper – inte minst påskgodiset och den goda maten! Längtar du efter att få njuta av de klassiska smakerna som hör påsken till, men är sugen på att twista till årets påskbord? I det här inlägget listar jag 8 trendiga påskrecept med det lilla extra!

De traditionella recepten med inlagd sill, ägghalvor, gravad lax och lammstek i all ära, men i år är det dags att vidga vyerna och testa nya, utsökta påskrätter! Efter en gedigen trendspaning inför årets påskfirande har jag samlat 8 favoritrecept med spännande detaljer och nya tolkningar på de gamla klassikerna. Bjud in släkt och vänner – för nu väntar en riktigt god och glad påsk!

Lyxig hasselbackspotatis med löjrom och smetana

Om jag skulle summera detta recept med ett ord skulle det banne mig bli perfektion. Inte nog med att de inte är ett dugg komplicerade att tillaga – dessa gyllene små munsbitar smakar dessutom himmelskt!

Ingredienser till 4 portioner:

8 delikatesspotatisar
30 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd
40 g löjrom
½ dl smetana
½ rödlök
½ dl färsk dill

Gör så här:

1. Skär potatisarna i så tunna skivor som möjligt utan att det går helt igenom.
2. Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form.
3. Smält smöret och pensla på potatisarna. Strö över salt och ströbröd.
4. Tillaga i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills hasselbackspotatisen är mjuk i mitten med gyllenbruna skivor. Låt svalna helt.
5. Hacka rödlöken.
6. Toppa hasselbackspotatisarna med smetana, löjrom och rödlök. Garnera med dill.

Hasselbackspotatis med löjrom, smetana och gräslök på stenplatta

Ugnsbakad avokado med ägg, rökt lax och gräslök

Avokadon har länge haft en stående plats på trendhimlen och lär inte försvinna därifrån i första taget. Denna gröna skönhet är inte bara god och supernyttig – den går dessutom att variera på massor av olika vis. 

Ingredienser till 4 portioner:

2 avokado
4 ägg
2 skivor kallrökt lax
Nymald svartpeppar
1/2 kruka gräslök
Lite flingsalt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200˚C.
2. Halvera laxskivorna.
3. Dela avokadon och ta ur kärnorna. Om det inte finns tillräckligt med plats för äggulan kan du gröpa ur lite avokadokött där kärnan har suttit. Placera avokadohalvorna i en ugnssäker form.
4. Separera äggulorna från äggvitorna.
5. Lägg laxskivorna där avokadokärnorna har suttit och placera en äggula på varje laxskiva.
6. Vispa äggvitorna med en gaffel. Häll på så mycket äggvita som möjligt runt äggulan. Strö på flingsalt och krydda med svartpeppar.
7. Ugnsbaka i cirka 12 minuter.
8. Hacka gräslöken och strö på avokadohalvorna innan servering.

Ugnsbakad avokado med ägg

Krämig auberginesill

Sill utan sill? Nja, kanske är din första tanke, men testa och du kommer bli förvånad över hur mycket den lättkokta och inlagda auberginens konsistens liknar vanliga sillbitars. Med havregrädde blir denna delikatess dessutom helt plantbaserad!

Ingredienser till en burk:

1 aubergine
½ dl söt senap
1 msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
1 dl havregrädde
½ rödlök
½ dl finhackad dill
En nypa socker
Salt och peppar

Gör så här:

1. Skölj och skala auberginen. Skär den i bitar som är lika stora som sillbitar.
2. Salta och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i auberginebitarna och låt koka tills auberginen börjar bli mjuk och lite genomskinlig. Häll bort vattnet och låt auberginen kallna innan den blir sladdrig.
3. Blanda senap, vitvinsvinäger och lite socker i en skål. Vispa ner havregrädden och rapsoljan.
4. Finhacka rödlöken och dillen och tillsätt i blandningen.
5. Vänd ner auberginebitarna i röran och blanda runt. Smaka av med salt och peppar och addera eventuellt mer senap, vinäger eller socker efter smak.
6. Förvara vegansillen i en lufttät glasburk i kylen. Glöm inte att röra om innan servering.

Inlagd aubergine i skål

Grillad sparris med brynt smör och hackat ägg

Om det är något som andas vår så är det definitivt färsk sparris. Addera hackat ägg, rostade kavringsmulor och det bästa – brynt smör. Resultatet blir både vackert och makalöst gott!

Ingredienser till 6 portioner:

2 skivor kavring
2 hårdkokta ägg
50 g smör
20 färska gröna sparrisar
1 msk olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150°.
2. Bryt kavringen i mindre bitar. Rosta brödet i ugnen i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
3. Låt svalna och smula i mindre bitar.
4. Skala och hacka äggen.
5. Smält smöret på medelvärme. Vispa sakta när smöret börjat sjuda så att det bryns jämnt. När smöret blir ljusbrunt och har en nötaktig doft är det klart. Ta då bort kastrullen från värmen.
6. Pensla en grillpanna med olivolja och lägg på sparrisen.
7. Grilla i 5–10 minuter i ugnen, beroende på sparrisens tjocklek. De ska vara lite mjuka, men ändå ha tuggmotstånd.
8. Lägg upp sparrisen på tallrikar och strö på ägg och brödsmulor. Ringla över det brynta smöret. Strö slutligen över flingsalt och svartpeppar innan servering.

Sparris på skärbräda av trä

Flädergravad lax

Gravad lax är helt klart en av mina favoriter på såväl midsommarlunchen som jul- och påskbordet. Med fläderblom får du en frisk och fruktig tappning på originalreceptet som kommer att få smaklökarna att dansa!

Ingredienser till 10 portioner:

1 kg benfri lax
1 citron
3 msk socker
3 msk salt
1 tsk kryddpeppar
Ca 7 buntar fläderblommor
½ dl dill

Gör så här:

1. Strö salt, socker och grovmald kryddpeppar över laxen.
2. Tvätta citronen och skala av det yttersta, gula skalet. Lägg ut det på laxen.
3. Grovhacka dillen och strö över laxen.
4. Plocka bort de grövsta stjälkarna på fläderblommorna och skölj. Låt torka på en kökshandduk och placera ut dem på laxen.
5. Lägg laxen i en tjockare plastpåse och grava två dygn i kylen. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
6. Skär laxen i tunna skivor och garnera med citronskivor innan servering.

Om du inte får tag på fläderblommor går det även bra med koncentrerad fläderblomssaft. Blanda i så fall 3 msk fläderblomssaft med saltet, sockret och kryddpepparn och gnid in i laxen.

Gravad lax på skärbräda

Wraps med gubbröra

En klassisk gubbröra är ett givet inslag på påskbordet. I det här receptet får den ljuvliga röran ett uppsving då den serveras i tunnbröd – lika praktiskt som tjusigt på buffébordet eller påsk-picknicken!

Ingredienser till 4 portioner:

4 mjuka tunnbröd
240 g inlagd sill
4 hårdkokta ägg
1/2 rödlök
1/2 dl dill
2/3 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
50 g stenbitsrom
1/2 dl hackad gräslök
Salt och peppar

Gör så här:

1. Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Skala och hacka äggen samt finhacka rödlöken och dillen.
2. Blanda sill, ägg, lök, dill, gräddfil och majonnäs. Vänd ner rom och smaka av med salt och peppar.
3. Fördela röran på tunnbröden och strö över gräslök. Rulla ihop och skär dem i bitar. Garnera gärna med mer rom, hackad rödlök och gräslök innan servering.

Svart tallrik med gubbröra

Koreanska lammracks med kimchipimpad coleslaw

Denna smakrika lammrätt kommer garanterat bli en bubblare på påskbordet! Det koreanska köket är hetare än någonsin, så att denna rätt ligger helt rätt i tiden är solklart.

Ingredienser till 4 portioner:

600 g lammracks
1 stor vitlöksklyfta
½ dl kinesisk soja
½ dl japansk soja
2 msk farinsocker
2 msk ostronsås
1 msk risvinäger
2 tsk sambal badjak
1 tsk sesamolja
1 tsk ingefära

Coleslaw:
700 g vitkål
1 dl kimchi
2 salladslökar
1,5 dl majonnäs
2 tsk sesamolja
1 krm strösocker
Salt och peppar
1 tsk anisfrön
Flingsalt

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150°.
2. Lägg lammracksen i en ugnssäker form.
3. Skala och riv vitlök och ingefära.
4. Blanda med soja, farinsocker, ostronsås, risvinäger, sambal badjak och sesamolja.
5. Häll blandningen över köttet.
6. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur ligger på 58–60°. Beräknad tid är cirka 30 minuter. Vänd köttet en gång under tiden och ös med såsen.

Medan lammracksen tillagas i ugnen kan du göra coleslawen och rosta anisfröna.

1. Låt kimchin rinna av och finstrimla den.
2. Strimla vitkålen och salladslöken.
3. Blanda majonnäs med sesamolja och socker. Rör i kålen, kimchin och 4. salladslöken.
5. Smaka av med salt och peppar.

Rosta anisfröna i en het, torr stekpanna och stöt dem sedan i en mortel. Blanda med flingsalt.

Ta ut köttet när det är klart och låt det vila i cirka 10 min.
Skär upp köttet i bitar och strö på anissaltet.
Servera med coleslawen.

Vill du läsa mer om det koreanska köket och andra aktuella trender inom mat? Kolla in BingoBloggens stora spaning av mat-trender!

Citronpaj med hallon och lakritsmaräng

Efter påskbordets alla salta rätter, såsom sill och lax, suktar vi helt klart efter något sött och syrligt till efterrätt. Denna soliga paj med syrlig citron, fluffiga maränger med smak av lakrits och söta hallon är som gjord för påskfirandet!

Ingredienser till 4-6 portioner:

70 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
¼ tsk vaniljpulver
1 krm salt
½ ägg
½ dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl

Citronkräm:
1 ½ gelatinblad
2–3 citroner
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
50 g smör

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
2 tsk lakritspulver

Garnering:
1 tsk lakritspulver
Hallon

Gör så här:

1. Blanda smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en bunke.
2. Rör ner ägg och tillsätt mandel- och vetemjöl.
3. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i en timme.
5. Kavla ut degen på en mjölad yta.
6. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 20 cm i diameter. Se till så att även kanterna är klädda med deg och nagga här och var med en gaffel.
7. Låt stå i frysen i en halvtimme.
8. Värm ugnen till 175°.
9. Ställ in pajbotten i ugnen direkt när du har tagit ut den ur frysen.
10. Grädda i cirka 15 minuter och låt svalna.

Citronkräm:
1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i cirka 10 minuter.
2. Pressa citronerna så att du får 1 dl citronsaft.  
3. Blanda ägg, äggula, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp. Vispa då och då.
4. När blandningen har nått kokpunkten, låt sjuda ett par minuter under konstant vispning.
5. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret när det har bildats en tjock kräm.
6. Rör ner gelatinet i den varma citronkrämen.
7. Fördela krämen över pajbotten och låt stå i kylen i minst 3 timmar.

Maräng:
1. Vispa äggvitorna med elvisp i en skål tills de börjar stelna.
2. Vispa ner lite socker i taget tills det bildats en fast maräng.
3. Rör ner lakritspulver.
4. Vänd ner marängen i en spritspåse och spritsa ut små marängtoppar över pajen.
5. Bränn marängen gyllene med en gasbrännare.

Har du ingen gasbrännare? Lugn! Det går även bra att grädda marängerna i ugnen. Spritsa bara ut marängtopparna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka en timme på 100°C varmluft. Låt sedan marängerna stå kvar på eftervärme i en halvtimme.

Toppa pajen med hallon och lakritspulver före servering.

Citronpaj med maränger och hallon

Vilka rätter får göra premiärentré på ditt påskbord i år? Någon av dem kanske rentav blir familjens nya favorit? Hur som haver så önskar jag dig en riktigt glad påsk med härlig vårsol, gott umgänge och ett och annat påskägg, förstås! Och du, du har väl säkrat dina bingolotter till årets Påskbingo? Om inte – köp dem här!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv