Upplev Göteborgs bästa sommarpärlor

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-05-23

Göteborg flödar av sevärdheter, aktiviteter och fina platser – inte minst under sommaren. I denna guide kan du läsa om de bästa badplatserna, varför du ska besöka Göteborgs skärgård, vart du hittar den godaste glassen samt de härligaste och mest minnesvärda upplevelserna!

Det här blogginlägget hade kunnat bli oändligt långt då det finns så många smultronställen jag skulle vilja dela med mig av i och runt mitt älskade Göteborg – men för att hålla det hela på en någorlunda nivå har jag nu plockat ut mina allra bästa tips för en lyckad semester i Sveriges goaste stad.

Göteborgs bästa badplatser

Vad vore väl en semester i Göteborg utan en tripp ut till någon av västkustens bästa badplatser? Stadspuls i all ära, men värmande klippor och salta bad är verkligen svårslaget.

Stora Amundön

På Stora Amundön, cirka en mil söder om Göteborg, kan du njuta av härliga bad och ett landskap som bjuder på allt ifrån strandängar till ekskogar. Här finns såväl grillplatser som vandrings- och snorklingsleder samt en stor hästhage som du kan promenera genom för att ta dig ut till de majestätiska klipporna – snacka om idylliskt! 

Stora Amundön utanför Göteborg i rosa solnedgång

Ganlet

På Ganlets badplats i Näset trivs både stora och små. Här finns både en liten strand som de minsta kan bada vid samt klippor med badstegar. Här påminns man av hur landskapet såg ut förr med betesmarker, strandängar, våtmarker och bergspartier. Njut av den vackra promenaden från busshållplatsen, som endast ligger 800 meter från badplatsen.

Hovåsbadet

I Hovås strax söder om Göteborg hittar du Hovåsbadet. Här finns gott om plats för lek, spel och fikastunder och vid stranden som är omgiven av bergsknallar kan barnen leka i sanden och plaska i vattnet. Vid Hovåsbadet finns även bryggor, badstegar, gungor, ett café, grillplats, toaletter, omklädningsrum och en tillgänglighetsanpassad ramp ner i vattnet.

Smithska udden

På den sydligaste spetsen av Näset, sydväst om Göteborg, ligger Smithska udden. Här trivs såväl barnfamiljen som kompisgänget då udden är stor och uppdelad på tre områden. Går man till vänster om parkeringen kommer man till det barnvänliga området med bryggor, lekplats och toaletter. Väljer man istället att följa stigen till höger om parkeringen och förbi de pittoreska sommarstugorna så kommer man till en stor, vacker klippa med plats för soldyrkare, fiskare och picknickgäng. På denna sida ligger även en klippa som är avsedd för nakenbad.

Smithska udden i Göteborg i solnedgång

Pöl Harbour

Om du inte skulle vilja lämna stan finns trots allt badmöjligheter för dig med! För den som vill svalka sig mellan Paddan-turen, Lisebergsbesöket och strosandet på Avenyn är det Pöl Harbour som gäller. Den 26 meter långa bassängen är belägen i Göta Älv, utmed Kvillepiren på Hisingen, och byggdes inför Göteborgs 400-årsjubileum. Sedan öppningen har den flytande bassängen fått enorm uppskattning av såväl göteborgare som turister. 

Vill du upptäcka fler av Sveriges bästa badpärlor? Spana in BingoAnnes tips på svenska badplatser du inte vill missa i sommar!

Ta skärgårdsfärjan ut till öarna 

Även öarna i Göteborgs skärgård bjuder på otroliga badmöjligheter. Att ta sig ut till de underbara öarna är oerhört enkelt, då turer med skärgårdsfärjorna ingår i samtliga av Västtrafiks biljetter. Det går dessutom snabbt – så en dagsutflykt till någon eller flera av öarna är en given aktivitet om du frågar mig! De flesta av öarna når du från Saltholmens färjeläge. Hit tar du dig enklast med bil, spårvagn eller cykel, som du via lånecykelsystemet Styr & Ställ smidigt kan låna till det blygsamma priset av en krona per dag.

Styrsö i Göteborg skärgård

Upplev Göteborgs skärgård till fots

Om vandring är din grej bör du definitivt ta en tur på skärgårdsleden, som är en 26,2 kilometer lång sträcka mellan fyra öar i Göteborgs norra skärgård – från Hälsö i norr till Fotö i söder. Här får du upptäcka öarnas förtrollande natur medan du vandrar på skogsstigar, över ängar och i terräng.

Häng med på sälsafari eller fisketur

Om du vill få ut så mycket som möjligt av skärgården är sälsafari eller en guidad fisketur en varm rekommendation! På så sätt får du uppleva ett stycke av skärgårdens kulturhistoria som garanterat kommer att bli ett minne för livet. Hönö båtturer, Kastor Boat Trips och Marine Events är några aktörer som arrangerar guidade turer till havs.

Vitfläckig säl på klippa i havet

Utforska Orust och Tjörn

Vi fortsätter på skärgårdstemat med två av Sveriges största öar – Orust och Tjörn! Öarna har omkring 15 000 bofasta invånare var, men under sommaren tredubblas siffran på de båda öarna. Att det är två riktiga sommarparadis vi talar om är därmed ganska solklart och du kommer knappast ångra en dagsutflykt – eller ännu hellre – en övernattning i någon av de mysiga skärgårdssamhällena som ligger utplacerade på öarna. Här finns massor att se och uppleva – allt ifrån Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Pilane Konstrunda där världskända konstnärer ställer ut sina verk mitt i den storslagna naturen, till fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger, gårdsbutiker och vandringsleder med maffiga utsiktsplatser.

Fiskesamhälle på Orust med röda sjöbodar och vita trävillor

Besök ljuva Marstrand

Att Marstrand har beskrivits som en av världens vackraste städer är fullt förståeligt. Här blandas de pampiga sekelskifteshusen med kullerstensgator, mysiga shoppingstråk samt caféer, restauranger och krogar i världsklass. Nu för tiden präglas Marstrand av seglare och semesterfirare, men ön har onekligen varit en plats för såväl kungliga societeter som lidande fångar på Carlstens fästning. Fästningen, som var i bruk i över 200 år, är idag en minnesvärd sevärdhet som årligen lockar tusentals besökare.

Hav, typiska trähus och Carlstens fästning på Marstrand

Paddla kajak och kanot i Göteborg

Vill du se staden ur ett annat perspektiv eller stillsamt glida fram mellan kobbar och skär i solnedgången? I Göteborg finns mängder av paddlingsmöjligheter!

Stadspaddling med Kajakbryggan & Point 65 Kayak Center

Om du vill se dig om i stan från kanalerna är det Kajakbryggan vid Trädgårdsföreningen eller Point 65 Kayak Center i Lilla Bommens hamn du ska vända dig till. Där kan du dels hyra kajak, dels boka guidade turer eller kurser i kajakpaddling.

Dansa fram på havets vågor med Escape Outdoors, Sea Kayak Billdal och Långedrags kajakuthyrning

Om det är skärgården som lockar mest när det kommer till paddling är det sydvästra Göteborg du ska styra kosan mot. Här väntar tre utmärkta kajakverksamheter vid namn Escape Outdoors i Önnered, Sea Kayak Billdal och Långedrags kajakuthyrning. Escape Outdoors erbjuder guidade turer med utgångspunkt vid Önnereds brygga. Tar du dig lite längre söderut kan du upptäcka Göteborgs skärgård tillsammans med Sea Kayak Billdal, som dessutom arrangerar utbildningar. Hos Långedrags kajakuthyrning, som endast ligger 15 kilometer från Göteborgs stadskärna, kan du hyra kajak eller SUP i allt ifrån en dag till en hel vecka.  

Paddla i natursköna Delsjöområdet

Vill du upptäcka det vackra naturreservatet kring Delsjöarna i östra Göteborg? Förutom att vandra, spela padel och frisbeegolf, fiska och bada kan du även här ägna dig åt paddling i Stora och Lilla Delsjön. Här kan du, via Näsets Paddlarklubb, hyra stabila kanadensare som banar väg för en strålande dag till sjöss. Runt sjöarna finns dessutom fina rastplatser med grillmöjligheter.

Man och kvinna paddlar kajak på sjö

Blom- och bärplockning

Om du någon gång har varit på en jordgubbsodling och plockat färska jordgubbar så vet du hur mysigt det är. Om du inte har varit det så är det verkligen på tiden! Självplock har de senaste åren kommit att bli en växande trend och idag finns alla möjliga typer av plocka-själv-odlingar. Bär i olika former i all ära – men även självplock av snittblommor har blivit alltmer populärt och fungerar på liknande sätt som hos en bärodlare. Du väljer och plockar de blommor du vill ha från trädgården och betalar sedan för den bukett du satt ihop. I Göteborgsregionen finns ett flertal toppenfina odlingar där du kan gå loss bland blommor och bär!

Min Blomstertid, Stora Holms Säteri

1 mil norr om Göteborg hittar du Stora Holms Säteri. Under sommaren står blomsterfälten i full blom och det är fritt fram att plocka sin egen drömbukett. Här finns även en gårdsbutik där man kan avnjuta en härlig lunch.

Blomsterbacken självplock, Råda Säteri

På Råda Säteri, 2 kilometer väster om Mölnlycke, kan du frossa i färgglada snittblommor från den stora åkern. Förutom att plocka blommor kan du även botanisera bland köksträdgårdens kryddodlingar, spana in trädgårdskonsten och hälsa på bina i bisamhället. I trädgårdscaféet kan du njuta av hembakat och på gården finns ett underbart litet crêperi. Råda Säteri erbjuder även sommaryoga och ibland anordnas här konstutställningar.

Bärby Självplock, Säve

Jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär, krusbär, havtorn, rabarber, örter, grönsaker – listan på vad du kan plocka hos Bärby Självplock i Säve strax norr om Göteborg kan göras lång. Hit har människor vallfärdat ända sedan 1980, då man började erbjuda självplock på odlingen. I gårdsbutiken kan man även handla godsaker som nyslungad honung, kvalitétsägg, gurkinläggningar samt rårörd saft och sylt.

Självplock av snittblommor på trädgårdsodling

Amfibiebuss – en annorlunda typ av sightseeing

Hade du velat upptäcka Göteborg från både land och vatten på en och samma tur? Skulle du tycka att det vore häftigt att få uppleva förvandlingen mellan buss och båt när den plaskar rakt ner i vattnet? Då ska du definitivt boka in en amfibiebusstur! Färden börjar vid Stora Teatern och tar dig med på en spännande resa förbi Göteborgs kända sevärdheter som Avenyn, Poseidon, Ullevi, Liseberg och Feskekôrka. När ni nått Röda Sten i Majorna är det häpnadsväckande nog dags för ett dopp. Att få vara med om när den 10 ton tunga bussen rullar ner i havsvattnet och förvandlas till en amfibiebåt som flyter fram i hamninloppet är minst sagt ett sightseeingäventyr utöver det vanliga.

Alfons Åbergs kulturhus

Barnboksfiguren Alfons Åberg står för goda värden som humanitet, glädje och nyfikenhet – vilket också präglar Alfons Åbergs Kulturhus i trädgårdsföreningen. Verksamheten öppnade hösten 2012 och är en helt unik besöksupplevelse som bara finns i Göteborg. Här kan barn och vuxna både gå på teater och upptäcka Alfons sagolika värld, där gammalt och nytt möts i en kreativ miljö. Lek, lär, busa, klättra och upptäck alla finurliga saker i Alfons hus!

Göteborgs godaste glass

Som den glass-lover jag är måste jag slutligen tipsa dig om vart du hittar stadens bästa glass!

Råda Gelato, Linné

I hjärtat av Linné finner du denna lokala favorit med fokus på kvalitét och äkta råvaror. Här görs gelaton helt från grunden och förutom klassiska smaker finns allt som oftast någon ny, unik smak att prova!

Gelaterian, Grönsakstorget

Strax intill livfulla Kungsgatan, Vallgatan och Magasinsgatan väntar denna stilfulla lilla oas med gelato som tar smaklökarna till himmelriket. Här serveras ett brett utbud av hemgjord italiensk gelato i frasiga våfflor. Den perfekta pausen i shoppingrundan, enligt mig!

Lejonet & Björnen, Danska vägen

På Göteborgsklassikern Lejonet & Björnens glassbar vid toppen av Danska vägen har folk i alla åldrar avnjutit glass i många, många år. Här kan du välja och vraka mellan ett 40-tal glass- och sorbetsmaker som alla är gjorda på äkta kärlek och väl utvalda råvaror.

Gelateria Positano, Avenyn, Mölndal och Frölunda torg

Vill du teleportera dina sinnen till italienska Amalfikusten för en stund ska du blunda samtidigt som du avnjuter den högkvalitativa gelaton hos någon av Gelateria Positanos tre glasscaféer, som finns i Mölndals Galleria, på Frölunda torg och mitt på Göteborgs paradgata – Avenyn. Detta familjeföretag tillverkar sin glass med en stor noggrannhet och passion, vilket märks tydligt när man testar någon av de många smakerna!

Gelato i olika smaker på glasscafé

Kan du inte få nog av tips på sommarupplevelser i Göteborg? Här kan du läsa om fler guldkorn som staden har att erbjuda!

Vad lockar dig mest? Kajakpaddling i solnedgången, en dagstripp ut till öarna eller en himmelskt god gelato efter shoppingrundan? Kanske är det en ljudbok på en saltstänkt klippa, ett besök på Carlstens fästning eller en nervkittlande tur med amfibiebussen som får dig att känna en längtan till västkusten? Vad du än fastnade för så hoppas jag att du får en prima Göteborgs-vistelse och att du hittar ett par nya favoritplatser.

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv