Vilken moppe passar dig bäst?

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2022-09-19

Visst känns tanken på att susa fram längs en väg en solig höstdag ganska lockande? Eller att smidigt kunna ta sig mellan hemmet och jobbet utan att behöva köra bil och krångla med att leta parkering och kanske fastna i bilköer? Då kan moped vara något för dig! I det här inlägget kommer jag gå igenom allt du behöver veta innan du skaffar en moped och vilka fördelar det finns med olika sorters mopeder. I slutet finns också ett quiz så att du kan testa dina kunskaper om trafikregler för moped!

Även om moped är ett relativt enkelt och smidigt transportmedel finns det många faktorer man måste ta hänsyn till innan man skaffar sig en. Det finns flera olika sorters mopeder och vilken sort som passar just dig bäst beror bland annat på vad du ska använda mopeden till, var du ska köra den någonstans och var du bor.

Vilken moped ska man ha?

Gemensamt för alla mopeder är att du behöver vara minst 15 år för att få köra dem och det krävs körkort eller förarbevis. Läs vidare för att få veta vilken sorts moped som passar dig bäst!

Klassisk klass 1-moped

Moped klass 1, eller EU-moped som de också kallas, är kanske den sortens moped du tänker på först när någon nämner mopeder. En klass 1-moped ska ha en registreringsskylt och får inte gå fortare än 45 km/h. För att få köra den ska du ha ett körkort med AM-behörighet, även känt som mopedkort. AM-behörighet ingår när du tar vanligt körkort för personbil, men har du inget sådant går det bra att ta körkort för endast moped. För att få ta mopedkörkort behöver du vara minst 15 år gammal och gå en teorikurs på körskola och sedan klara av ett teoriprov hos Trafikverket.

För moped klass 1 gäller samma regler som för motorcykel, bland annat får den endast köras på bilväg och det är förbjudet att parkera i cykelställ. Du får lov att ta med dig en passagerare på mopeden om det finns en avsedd plats och alla som åker på mopeden ska ha hjälm.

En moped kör längs en landsväg i solnedgången

Smidig klass 2-moped

En moped klass 2 har lägre maxhastighet än en klass 1-moped och får inte köras fortare än 25 km/h. En stor fördel med klass 2-mopeder är att de får köras på cykelbanor, så kör du inne i stan kan du enkelt ta dig fram nästan överallt. Om du fyllde 15 år före den 30 september 2009 behöver du heller inget speciellt förarbevis eller körkort för att få köra. Är du dock så pass ung att du inte hade fyllt 15 då behöver du ett förarbevis som kräver att du går en utbildning hos en körskola och klarar ett teoriprov.

Precis som med klass 1-moped behöver du använda hjälm när du kör klass 2, men här kan det räcka med en vanlig cykelhjälm. Du får också ha med en passagerare om det finns en avsedd plats.

I och med att en klass 2-moped får köras på cykelbanor är den behändig att ha om du bor och kör i stan. Du får också parkera den i cykelställ vilket gör den till ett väldigt smidigt transportmedel. Ska du köra längre sträckor kan det dock vara värt att skaffa en moped som går lite fortare.

En grön och vit moped kör på en stenlagd gata i stadsmiljö

Miljövänlig eldriven moped

Både klass 1- och 2-mopeder finns som bensin- eller eldrivna. En uppenbar fördel med el är att det är bättre för miljön eftersom eldrivna fordon inte släpper ut några avgaser. En elmoped är också i det närmsta ljudlös jämfört med en bensindriven, vilket ger en skön körupplevelse. Det är också billigare att köra på el än på bensin, vilket innebär att en eldriven moped kan bli billigare i längden. Med en fulladdad elmoped kommer du ungefär 4–6 mil innan batteriet behöver laddas upp på nytt, vilket oftast räcker gott och väl om du mest kör i stan. Ska du dock köra längre sträckor utan möjlighet till laddning kanske det ändå är en bensindriven moped som passar dig bäst.

En modern elmoped som är kopplad till en laddstolpe

Praktisk mopedbil

Mopedbilar har ökat lavinartat i popularitet de senaste åren, vilket inte är konstigt då de är ett väldigt smidigt mellanting mellan moped och bil. De är små och nätta och man är betydligt mer skyddad mot väder och vind än på en vanlig moped. De har också plats till mycket mer packning än en vanlig moped, vilket kan vara praktiskt för till exempel en tonåring som behöver kunna ta sig till och från träningen med mycket utrustning på egen hand. Så om du vill ha ett litet och smidigt fordon men ändå behöver ha mer plats till last än en moped har kan mopedbil vara ett bra alternativ för dig. Det är dock viktigt att komma ihåg att en mopedbil inte är likvärdig en vanlig bil när det kommer till bland annat krocksäkerhet.

För mopedbil gäller samma regler som för moped klass 1; föraren ska vara minst 15 år gammal och inneha ett AM-körkort. Mopedbilen får inte gå fortare än 45 km/h och den får endast köras på bilvägar. I en mopedbil får två personer färdas, föraren plus en passagerare. Fordonet måste också vara registrerat och ha en trafikförsäkring.

En orange mopedbil sedd från sidan

Jag hoppas att den här lilla guiden har gjort dig lite klokare när det kommer till mopeder och att du som har gått och funderat på att skaffa en kanske har fått en lite bättre uppfattning om vilken typ av moped som passar just dig bäst. Och du, glöm inte att ta det lugnt ute på vägarna!

Är du sugen på moped men saknar ännu körkort? Då rekommenderar jag att du läser BingoAnnes inlägg om allt som du behöver tänka på om du ska ta mopedkörkort. Och om du känner att du inte har stenkoll på alla trafikregler kanske BingoJoels inlägg om trafikreglerna du inte känner till kan vara till nytta.

Mopedquiz

Hur bra koll har du på trafikregler och mopeder egentligen? Testa dina kunskaper i BingoLottos mopedquiz HÄR!

quiz-moppe-screenshot.jpg

 

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv