Lena Andersson

Halmstadsdottern Lena Andersson slog som 15-åring igenom med hitlåten "Är det konstigt att man längtar bort nån gång" – som tog ett helt land med storm. Idag, nästan ett halvt sekel senare, är hon är åter aktuell med singeln ”Den gamla vägen” och den 17 november, kl. 18 i TV4, gästar hon BingoLotto! Missa inte detta. Du kommer inte längta bort – vi lovar!

LENA ANDERSSON

Musiken var ett tidigt inslag i Lenas liv. Redan vid 3 års ålder tog hon ton för första gången och inte kom familjen på Lena framför spegeln, där hon ”uppträdde” i sin ensamhet alltjämt. När hon som 12-åring fick sin första gitarr tog det egna musikskapandet fart – och fort gick det!

Blott 3 år senare tog hon som 15-åring hela Sverige med storm. Efter att hennes musik florerat i Sveriges Radios program ”Så det kan bli”, fick Lena möjlighet att spela in en LP tillsammans med musikerna Janne Schaffer och Janne Boqvist. Låten ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång” belönades tidigt med en förstaplats på Svensktoppen och i april debuterade Lena i Hylands Hörna med samma låt. Det stora genombrottet var därmed ett faktum. Låten ekar i etern än idag, och har över en och halv miljon spelningar på Spotify i skrivande stund.

MELODIFESTIVALEN OCH TOKYO MUSIC FESTIVAL

1972 tog lena plats på melodifestivalens scen för första gången. Då med låten ”Säg det med en sång”, skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Förutsättningarna såg på förhand fantastiska ut och låten var klart segertippad, men trots det slutade det med en hedersam tredjeplats. Den engelska versionen av låten, med titeln ”Better to have loved”, skördade däremot stor framgång internationellt. Inte minst med en förstaplats i ”Tokyo Music Festival”. Samma år sjöng Lena, i konstellation med Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, bakgrundskör på låten ”Helena” från Ted Gärdestads debut-LP med titeln ”Undringar”.

Samarbetet innebar början på en fin vänskap, Lena och Ted Gärdestad emellan, och 1977 tog hon åter plats på mello-scenen med en låt skriven av Kenneth och Ted Gärdestad. Låten, med titeln ”Det bästa som finns”, slutade på en åttondeplats.

Lena var dessutom den första att spela in låten ”Sol, vind och vatten”, skriven av Gärdestad. Till cv:t hör även en världsturné som bakgrundssångerska med ett av världens största band genom tiderna – ABBA!

Den 17 november, kl. 18 i TV4, gästar Lena Andersson BingoLotto!

Vill du se Lena Andersson live i BingoLotto? Boka plats i BingoLottos publik här.

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. Lyssna på Spotify nu!

Relaterade artister i BingoLotto

Dan Hylander | Sven-Bertil Taube | Lasse Berghagen | Hasse Andersson | Ingela Pling Forsman | Anne-Lie Rydé | Py BäckmanJinder & WiderbergKikki Danielsson | Mikael Wiehe | Claes-Göran Hederström

Tillbaka till artistsidan

Lena Andersson

Är det konstigt att man löängtar bort nån gång?