Mikael Wiehe

Med över 50 år i musikens tjänst har han genom såväl politiska som personliga texter etablerats som en av de främsta inom sin genre. Han har både en framgångsrik solokarriär och en roll som frontman i ett av Sveriges största proggband i ryggen. I BingoLotto den 16 januari 2022, kl. 18.00 i TV4, gör vi plats på scen åt Mikael Wiehe!

Hoola Bandoola Band

Som frontman i Hoola Bandoola Band blev Mikael Wiehe en av den progressiva musikrörelsens viktigaste röster under 70-talet. Bandet, som utöver Wiehe bildades av Björn Afzelius och Peter Clemmedson, fick sitt genomslag i februari 1971 då de medverkade i ett radioprogram i Sveriges Radio Malmö. Fram till 1976, då bandet upplöstes, var Hoola Bandoola Band ett av landets mest inflytelserika proggband och har bland annat släppt låtar som ”Vem kan man lita på?” och ”Keops pyramid”. Efter upplösningen har bandet, till sina trogna fans stora glädje, tillfälligt återförenats för ett flertal konserter och turnéer. 

Efter uppbrottet med Hoola Bandoola Band bildade Wiehe den jazziga konstellationen Kabaréorkestern tillsammans med bland andra Arne Franck och Per-Ove Kellgren, som även dem var medlemmar i Hoola Bandoola Band. På orkesterns första album med titeln Sjömansvisor figurerar en av Wiehes mest kända låtar – Titanic. Ytterligare ett album tillsammans med Kabaréorkestern släpptes innan det var dags för den framgångsrika solokarriären att ta vid.

Med personliga texter och stark inspiration från Bob Dylan har han hyllats av såväl kritiker som publik och har idag, med en repertoar som bland annat rymmer låtarna ”Flickan och kråkan”, ”Den jag kunde va” och ”Mitt hjärtas fågel”, nått närmre 30 miljoner lyssningar på Spotify. Wiehe har dessutom erhållit flera utmärkelser, dels för sina musikaliska insatser, dels för sina solidariska. Dessa innefattar exempelvis en Grammis i kategorin "Årets textförfattare" 1988, Evert Taube-stipendiet 1998, en Grammis för "Årets visa" 2004 samt Martin Luther King-priset 2005. 

Den sista turnén

Vilken 75-åring som helst har all rätt att unna sig att trappa ner lite – framför allt en som släppt ett fyrtiotal album och ständigt upprätthållit en stark position som viktig röst i samhällsdebatten. I november släppte han albumet ”Den siste mohikanen” och våren 2022 tar Wiehe farväl av publiken med en omfattande turné som inkluderar drygt 40 konserter med start i norska Bergen. Att den eviga resan som under ett halvt sekel har definierat Wiehes artistiska värv nu skymtar slutstationen är ett faktum. Drömmen om en bättre värld, som också genomsyrat Wiehes musik, är däremot en strävan som aldrig kommer att upphöra.

Den 16 januari 2022, kl. 18.00 i TV4, ger vi vårt varmaste välkomnande åt Mikael Wiehe då han gästar BingoLotto!

 

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. 

Relaterade artister i BingoLotto

Dan Hylander | Sven-Bertil Taube | Lasse Berghagen | Hasse Andersson | Ingela Pling Forsman | Anne-Lie Rydé | Jinder & Widerberg | Py Bäckman | Kikki Danielsson | Claes-Göran Hederström

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Du missar väl inte söndagens program av BingoLottos Sommarkväll. Massa miljoner och nöje. Visst hänger du med?

Mikael Wiehe

Leva tills jag dör