8 roliga tips på hur du får sommaren att vara lite längre

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-08-14

Även om almanackan säger att sommaren börjar lida mot sitt slut behöver inte det betyda att vi måste packa bort solstolen och sommarkänslan riktigt än. Både sensommaren och början av hösten kan bjuda på riktigt fina dagar väl värda att ta vara på innan det riktiga höstmörkret kommer smygande. Och vad passar bättre än att krama ur det sista ur sommaren med roliga aktiviteter? Inte mycket, så här kommer mina bästa tips på roliga aktiviteter som förlänger sommarkänslan!

Den svenska sommaren är som bekant kort och det gäller att verkligen njuta av månaderna då dagarna är varma och kvällarna ljusa. Men även tiden när de allra varmaste sommardagarna har passerat är väl värd att ta vara på, och här under har jag samlat en handfull roliga aktiviteter som passar perfekt till sensommaren.

Fart och fläkt med dressincykling

På många platser runtom i Sverige finns gamla järnvägsspår som inte längre används för tågtrafik, och på flera av dessa kan man idag cykla dressin. En dressin är ett litet fordon som man trampar för att få fart på, precis som en cykel fast på räls. Förr i tiden användes dressiner av banvakter och banarbetare för att lätt kunna ta sig fram på rälsen och för att transportera järnvägsarbetare. Idag används de dock främst för nöje. En dressin rymmer ett par, kanske tre personer och är därför perfekta för en utflykt med familjen eller vännerna. Tänk dig vad härligt att susa fram genom landskapet längs en gammal järnväg och känna skumpandet från rälsen under hjulen och vinden i håret. Packa med picknick-korgen och gör ett fikastopp längs vägen och du har en fullfjädrad utflyktsdag!

Två personer cyklar på en dressin genom ett grönt och lummigt landskap

Paddla kanot och känn lugnet

En annan aktivitet som passar perfekt att ägna sig åt dagar då solen inte gassar som värst från himlen är att paddla kanot. Har du ingen egen kanot finns det massor av ställen som hyr ut, antingen bara ett par timmar över dagen eller flera dagar om man vill göra en längre expedition av det hela. Kanot är ett perfekt sätt att upptäcka delar av landskapet som du kanske inte kan se eller nå från land när du sakta och ljudlöst glider fram genom vattnet i din egen takt. Även här rekommenderar jag starkt att du packar med fikakorgen för att maximera upplevelsen!

Sugen på sommarupplevelser i Göteborg? Då ska du spana in BingoAnnes bästa tips på vad du kan hitta på i Götet i sommar!

Två personer paddlar kanot i ett stilla vatten, på sidorna sluttar skogen ner mot vattnet.

Ta en cykeltur

Cykling finns i så många olika former! För den som gillar fart och fläkt är mountainbike värt att prova! Du kan antingen cykla på egen hand längs cykelstigar ute i skogen eller i olika cykelparker. För den som verkligen vill utmana sig själv finns downhill, mountainbike nedför en backe. Många skidanläggningar öppnar under sommarhalvåret upp sina backar för downhill-cykling. Och är du nybörjare och saknar egen cykel kan du ofta hyra en på plats i parken!

Är du sugen på cykling men kanske en lugnare variant? I så fall föreslår jag att du tar en sväng på din vanliga gamla hoj. Cykel är det perfekta transportmedlet för att upptäcka nya platser och kanske även återupptäcka gamla. Varför inte ta en cykeltur i din egen stad och se dig omkring i en del du annars inte besöker så ofta? Eller testa att cykla en lite längre tur, kanske finns det något mysigt gårdscafé utanför stan som du kan cykla till. En alldeles lagom utflykt en sensommardag, du får röra på dig, förhoppningsvis se nya platser och en fika som belöning.

Fortfarande inte helt säker på om cykling är för dig? Då tycker jag du ska läsa BingoJoels inlägg om varför cykel är det bästa transportmedlet!

Utmana dig själv med höghöjdsbana

För den som inte är höjdrädd och vill utmana sig själv är höghöjdsbana ett måste att prova på. En höghöjdsbana är som en sorts hinderbana, men högt upp i luften mellan träden, oftast på runt 10 meters höjd. Där ska du ta dig förbi och över de olika hindren och linbanorna, såklart hela tiden väl fastspänd i säkerhetssele. Ett riktigt nervkittlande och utmanande äventyr som passar både stora och små!

Höghöjdsbanor finns på flera platser runtom i Sverige, bland andra har Upzone flera parker runtom i landet och i Löddeköpinge har Treewalker en bana.

En kvinna fastspänd i sele tar sig förbi ett hinder i en höghöjdsbana.

Gör din egen glass

Vad skriker sommar mer än glass? Inte mycket om du frågar mig! Varför inte förlänga sommarkänslan med att göra egen glass? Att göra egen glass är enkelt och kräver egentligen inte mer utrustning än en elvisp och en frys. Smaken går att variera i all evighet och jag vågar nog påstå att hemgjord glass smakar lite extra gott!

Blåbärsglass

Du behöver:

5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (400 gram)
250 gram frysta, tinade blåbär

Gör så här:

  1. Vispa grädden
  2. Mosa eller mixa de tinade blåbären och blanda sedan ihop blåbären med den kondenserade mjölken
  3. Vänd ner grädden och blanda ihop till en jämn smet
  4. Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 6 timmar
  5. Ät och njut! Låt glassen stå i rumstemperatur i 10 minuter innan servering så den hinner mjukna lite

Tips! Det går bra att byta ut blåbären mot andra bär, till exempel hallon eller jordgubbar.

Två kulor glass i en bägare av glas. Vid sidan av ligger ett par frysta blåbär utströdda.

 Åk flotte på Klarälven

Här kommer ett tips för den riktigt äventyrslystne. På Klarälven i Värmland kan du nämligen få bygga din egen timmerflotte som du sedan färdas med längs älven. Ett riktigt äventyr där du verkligen får testa dig själv och gå utanför din bekvämlighetszon. Hur resan blir styrs till stor del av vädrets makter och hur strömt vattnet i älven är. Du och ditt sällskap kommer ställas inför en rad olika situationer som ni måste lösa, men kommer också att bjudas på en unik naturupplevelse. Tänk dig rofylldheten i att sakta driva nedför älven medan du betraktar naturen och djurlivet längs vägen. Ett perfekt avbrott från vardagens stress och rutiner och en upplevelse som jag garanterar att du sent kommer glömma!

En man står på en flotte med ett tält på som flyter nedför en stilla älv.

Besök en nöjespark

Ett annat tips från mig som förlänger sommarkänslan är att besöka en nöjespark. Du måste inte åka karuseller om du inte är sugen på det, det finns så mycket mer att göra i nöjesparker. Fika eller ät en bit mat, titta på folk och sup in stämningen eller se något av de många uppträdanden som varje år görs av olika artister. Gör du ditt besök i slutet av sommaren när högsäsongen är förbi undviker du dessutom de största folkmassorna. Många nöjesparker håller öppet ett par veckor in i september så det finns gott om tid för ett besök. Vill du dessutom göra en liten större utflykt eller en minisemester av det hela är ett tips att ta en tur till Köpenhamn och Tivoli!

Ta ett uppfriskande dopp

Jag vill påstå att det inte finns mycket som slår ett salt dopp i havet. Det är inte mycket som går upp emot frihetskänslan som det ger. Därför vill jag uppmana dig att passa på att bada så länge det går även om de varmaste sommardagarna är förbi, det är minst lika uppfriskande nu. Och skulle det trots allt kännas lite för ruggigt så vill jag tipsa om att besöka ett kallbadhus. Där kan du sitta och värma dig i bastun innan och efter du går ut och doppar dig i havet. Det är riktigt uppfriskande och du kommer känna dig som en ny människa efteråt!

Två personer simmar ut i havet från en sandstrand. Längre ut i vattnet skymtar klippor.

Vill du upptäcka nya badplatser i Sverige? Läs då vårt inlägg där vi listar Sveriges bästa badplatser!

Jag hoppas att något av dessa tips kan hjälpa dig att ta vara på de sista sommarveckorna. Och kom ihåg att njuta ordentligt för sommaren är som bekant kort!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv