Sju inredningstrender att ha koll på 2023

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-02-13

2023 är här och med det också ett nytt inredningsår. Framtidsretro, böljande former, starka färger och japandi – i det här inlägget går vi igenom sju av de största inredningstrenderna som du behöver ha koll på i år!

Inför 2023 ser vi att starka färger, fantasifulla former och mönster och futuristiska möbler börjar leta sig in i våra hem. Kanske är det en motreaktion på de senaste årens starka trend med mycket beige och andra dämpade, naturnära toner. De naturnära tonerna finns såklart fortfarande kvar i våra hem och kommer säkert göra det länge, men nu börjar de få sällskap av lite mer utstickande färger och möbler i roliga former. Läs vidare för att få veta allt om hur du får till ett trendigt hem år 2023!

1. Blått och rött som accentfärger

Vi börjar med vilka färger du ska satsa på i år. Att inreda med mer färg överlag är en trend som synts tydligt under hela förra året, men i år är det två färger som sticker ut extra mycket – blått och rött. Det kanske känns lite väl läskigt att köpa sig en blå soffa, så fokusera i stället på färgglada detaljer som ger liv till ditt hem. Prova att slänga en klarblå filt över soffan, eller kanske att pynta med ett par färgglada soffkuddar? Färgglada posters kan också ge ett rum en helt ny känsla, och är dessutom lätta att byta ut om du skulle bli sugen på något annat.

Andra färger som är på uppgång är orange och rosa, gärna i kombination. Även dessa färger må kännas lite ovana för oss svenskar som gärna håller oss till lite mer dämpade färgkombinationer, men också här är ett tips att börja smått och prova att lägga till bara ett par små detaljer i orange och rosa. Bara ett par små detaljer ger energi och värme till ditt hem!

En blå ribbad köksö med höga stolar framför. En stor vas och fruktfat står ovanpå köksön.

2. Böljande former

Trenden med böljande former såg vi redan förra året, och den följer med oss in i 2023. Här inspireras vi av havet och låter böljande och vågiga former flytta in i våra hem i form av vaser, ljusstakar, möbler och speglar. Våga prova något nytt och låt de böljande och bubbliga formerna flytta in i ditt hem!

En rundad vit soffa och en matchande fåtölj i ett avskalat rum

3. Futuristiska möbler och framtidsretro

En av de största inredningstrenderna 2023 spås bli futuristiska möbler i lekfulla former och färger. Tänk dig en soffa i böljande, lite skeva former, kanske i en färgglad kulör. Det är lekfullt, personligt och helt rätt i tiden!

Hand i hand med futuristiska möbler går trenden som kan beskrivas som ”framtidsretro”. Här finns mycket influenser från 70- och 80-talen när det kommer till färg, form och material. Tänk dig färgat glas, inslag av rotting, och runda lekfulla former i en ny tappning med inspiration från framtiden.

En gul soffa med runda former på armstöd och ryggstöd

4. Japandi

Du kanske undrar vad japandi är för konstigt ord, och i så fall är du nog inte ensam. Japandi är en relativt ny inredningstrend som blandar den moderna skandinaviska stilen med japansk minimalism och resulterar i stilrena hem som samtidigt utstrålar mycket värme. Här ska du satsa på mycket trä i olika färger och former, låga möbler, och den populära ribbade träväggen hittar man lite överallt – på soffbord, sänggavlar och hallväggar. Här ser vi mycket dova och jordnära färger, men var inte rädd för att lägga till någon liten färgklick här och var.

Ett sovrum med låg säng och dova färger i japandi-stil. Solen lyser in genom persienner och skapar randiga skuggor på väggen.

5. Mer mönster

Under 2023 gör mönster i alla dess former och färger comeback i våra hem. Randigt är helt rätt, och blommigt mönster likaså! Grafiska mönster var trendigt redan förra året och följer med oss in i det nya året, så du som älskar mönster har nu chansen att gå all in.

6. Inred med statement-lampor

En trend som har växt sig allt starkare är lampor som sticker ut och tar plats i våra hem. Det är mycket bordslampor i starka färger och gärna med rundade eller svampformade skärmar, men också större taklampor som får ta mycket plats och uppmärksamhet.

En liten lampa med grön skärm står på ett sidobord

7. Inred med trä och naturmaterial

Trenden med trä och inslag av andra naturmaterial är alltid stark hos oss svenskar, men kanske ännu mer nu. Trä ger ditt hem en varm och ombonad känsla, och var inte rädd för att blanda olika träslag i olika färgtoner, det kan inte bli fel!

Fortsätt på spåret med naturmaterial och satsa på inredning av material som ull, kashmir och läder för att få till den rätta känslan och texturen.

En vit låg soffan framför en ribbad trävägg.

Det var alla inredningstips BingoBloggen hade att bjuda på idag! Stort lycka till med ditt inredande där hemma, och kom ihåg att trender bara är just trender. Inred ditt hem så som du själv tycker är fint och trivs med!

Vill du läsa mer om inredning? Då ska du spana in vårens inredningstrender 2022, höstens trendigaste inredning eller tips på hur du renoverar enkelt och billigt hemma!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv