Så renoverar du enkelt och billigt hemma

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-11-06

Känner du att ditt hem hade mått bra av en uppfräschning men vill inte dra igång en stor och kostsam renovering? Jag hör dig! Som tur är finns en hel uppsjö av smarta sätt att skapa en känsla av nyrenoverat i ditt hem utan att faktiskt renovera på riktigt. Här nedan listar jag mina bästa tips!

Jag skulle tro att alla som någon gång varit med om en renovering, stor eller liten, vet att det nästan alltid är ett projekt som blir både större och dyrare än man tänkt från början. Men samtidigt är det ju så härligt med en uppfräschning av hemmet! En renovering kan skapa en helt ny känsla i ditt hem och ge lite av en nystart. Och faktum är att det inte behöver kosta skjortan att fräscha upp hemmet. Här kommer mina bästa tips på hur du med små medel kan renovera billigt och skapa en ny känsla i ditt hem.  

Lackera om köksluckorna och ge ditt kök ett nytt liv

Är ditt kök fullt fungerande men kanske inte ser ut exakt så som du hade önskat? I så fall vill jag tipsa om att det går att lackera om köksluckorna i stället för att riva ut hela köket. Att lackera om sina köksluckor är betydligt snällare för både plånboken och miljön än att sätta in ett helt nytt kök, och dessutom tar det betydligt mindre tid. Jag lovar att en ny färg på köksluckorna kan ge en helt annan känsla och få köket att kännas som nytt! Du kan dessutom byta ut knopparna eller beslagen på skåp och lådor och på så vis ytterligare förändra kökets utseende och känsla.

Att måla om eller lackera köksluckorna går att göra själv om man är kunnig, men för dig som är lite mer ovan skulle jag rekommendera att lämna in luckorna till ett proffs och låta denne göra jobbet för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Ett kök med ljusgröna skåpsluckor sett framifrån. På golvet ligger en randig matta.

Betsa om din bänkskiva för en ny känsla

När vi är inne på temat kök vill jag också tipsa om att du relativt enkelt kan betsa om eller byta ut din bänkskiva i köket utan att för den delen behöva riva ut hela köksinredningen. En ny bänkskiva, kanske tillsammans med omlackerade köksluckor, kan både få ditt kök att kännas och se ut som nytt. Om din bänkskiva är gjord av trä kan du enkelt på egen hand ge den en ny färg med hjälp av en betsning. En betsning kräver lite jobb, du kan till exempel behöva slipa ytan lite för att få bort gammal färg eller olja, men är ändå ett smidigt sätt att förnya ditt kök på.

Är din bänkskiva gjord av laminat går det tyvärr inte att betsa den, men att byta ut en sliten laminatskiva till en ny kan definitivt ge ditt kök nytt liv!

En köksbänk i mörkt trä med en skärbräda liggandes ovanpå. Ovanför ett inbyggt skåp med krukväxter.

Förnya dina möbler med färg och bets

Bänkskivan i köket är inte det enda i ditt hem som du kan fräscha upp med lite ny färg. Även möbler går fint att måla eller betsa om ifall de är gjorda av trä. Ett hett tips är att måla eller betsa om en bokhylla som börjar kännas lite tråkig. Välj en mörkare bets för en lyxig och sofistikerad känsla, eller varför inte måla bokhyllan i samma färg som dina väggar? Det får garanterat ditt hem att kännas genomtänkt och trendigt!

Förnya hemmets textilier

Omlackerade köksluckor och betsade bänkskivor i all ära, men glöm inte de mjuka detaljerna i ditt hem! Bara en så liten sak som att byta ut gardinerna eller soffkuddarna kan ge ditt hem en helt ny look. Varför inte förnya sovrummet med nya sängkläder och kanske ett nytt överkast? Byt ut gardinerna också och du har ett helt nytt rum!

Ett sovrum i blå och beigea färger.

Måla om ditt kakel

Visste du att det faktiskt går att måla på kakel? Att exempelvis måla om stänkskyddet i köket kan vara ett enkelt och billigt sätt att förnya ditt kök utan att dra i gång en stor renovering. Det kan också vara ett bra sätt att testa på en ny färg i köket innan du bestämmer dig för att göra en större renovering och byta ut kaklet på riktigt. Att måla kakel tar lite tid och kräver flera steg så det är inget du gör spontant en eftermiddag, men är du noggrann och låter det ta sin tid så kan jag lova att ditt kök kommer få ett rejält lyft!

Måla om väggarna

När vi ändå pratar om att måla, varför begränsa sig till att måla kakel när du faktiskt kan måla alla dina väggar? Jag vill påstå att om det är något som kan ge ett rum en ny känsla så är det nya färger på väggarna. Våga vara lite djärv och testa något annat än bara vitt! Varför inte prova att ge vardagsrummet nytt liv med olivgröna eller beigea väggar? Och genom att måla sovrummet i en dimblå nyans skapar du genast ett lugn och en känsla av harmoni.

Ett modernt inrett vardagsrum med gröna väggar.

Jämför, jämför, jämför!

Om du bestämmer dig för att göra en större renovering och ta hjälp av en hantverkare, se till att jämföra priser ordentligt innan du bestämmer dig. Ta in offerter från flera olika hantverkare och nöj dig aldrig med första bästa offert du får. Priserna kan skilja sig mycket mellan olika firmor och gör du en grundlig jämförelse kan det finnas många tusenlappar att spara.

Jag önskar dig ett stort lycka till med ditt hemmafixande och hoppas att mina tips kan inspirera dig att våga testa något nytt!

Vill du ha fler tips på annat hemmafix du kan ägna dig åt? Då rekommenderar jag BingoAnnes Hemmafixar-guide och tips på hur du enkelt kan göra om hemma

Vinn städhjälp för 10 000 kronor!

När vi ändå är inne på att piffa upp hemmet måste jag givetvis tipsa om veckans specialvinst! Denna vecka har du nämligen chans att vinna städhjälp till hemmet för hela 10 000 kr. Föreställ dig lyxen att komma hem till ett skinande rent hem – balsam för själen, om du frågar mig. 

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv