Lotta Engberg genom tiderna

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-03-03

På söndag den 5 mars fyller ena halvan av BingoLottos programledarduo, vår kära Lotta Engberg, 60 år! Och det firar vi här på BingoBloggen med en återblick på Lottas liv och karriär. Häng med!

Lotta i skolåren

Vi tar det från början! Lotta Engberg föddes den 5 mars 1963 i Överkalix i Norrbotten. Redan från barnsben har musiken varit en av Lottas största passioner och allt började när hon fick sitt första piano i födelsedagspresent från farfar på sexårsdagen. Den allra första melodin Lotta lärde sig spela på sitt piano var ”Drömmen om Elin” av Carl Jularbo, och efter det tog det fart med musiken. När Lotta var sju år gammal fick hon börja i den kommunala musikskolan där hon spelade både tvärflöjt och piano.

När Lotta gick i sjätte klass flyttade familjen till Laxå i Närke. Efter grundskolan bestämde sig Lotta för att söka till musikgymnasiet i Karlstad där hon också kom in. Efter studenten bar det av till Stockholm och Musikaliska Akademien för studier i klassiskt piano.

Lotta Engberg spelar piano

TV-debuten

Lottas TV-debut kom år 1980 när hon var 17 år gammal. Då deltog hon i SVT:s program ”Nygammalt” med trion Trioala som bestod av Lotta och två vänner från skolan, och efter programmet fick Lotta en plats i programmets kör.

Under studietiden i Stockholm uppträdde Lotta bland annat i ”The Rocky Horror Show” och 1983 gjorde hon studiopremiär när hon körade på låten ”Diggi-loo diggi-ley” med bröderna Herrey. Producent för albumet var Anders Engberg, Lottas blivande make.

Lotta i Melodifestivalen

Lotta har, som vi alla vet, tävlat i Melodifestivalen en hel drös gånger. Debuten kom 1984 då hon tillsammans med Göran Folkestad ställde upp med bidraget ”Sankta Cecilia”. Duon slutade på en andraplats efter bröderna Herrey och den numera klassiska vinnarlåten ”Diggi-loo diggi-ley”.

Året därpå var Lotta tillbaka i Melodifestivalen, den här gången i kören bakom Kikki Danielsson och låten ”Bra vibrationer” som vann tävlingen.

1987 ställde Lotta upp i Mello som soloartist med ”Fyra bugg och en Coca-Cola” och tog hem segern. Senare samma år tävlade hon i Eurovision Song Contest i Bryssel där hon slutade på tolfte plats.

Man kan inte beskylla Lotta för att ha legat på latsidan de här åren! 1988 var hon nämligen tillbaka i Melodifestivalen, den här gången tillsammans med bandet Triple & Touch och låten ”100%” som slutade på en tredjeplats. Även 1990 tävlade hon i Mello, denna gång hette bidraget ”En gång till”.

Lotta har tävlat i Melodifestivalen ytterligare tre gånger; 1996 med ”Juliette & Jonathan”, 2002 med gruppen Kikki, Bettan & Lotta och låten ”Vem e det du vill ha” samt 2012 tillsammans med Christer Sjögren och ”Don’t let me down”.

Totalt har alltså Lotta tävlat hela åtta gånger i Melodifestivalen. Inte dåligt, säger vi!

Lotta Engberg öppnar en jokerlåda i BingoLotto

Lotta & Anders Engbergs Orkester

År 1989 bildade Lotta och hennes dåvarande make dansbandet Lotta & Anders Engbergs Orkester som de hade stora framgångar och hitlåtar med. De tilldelades också en Grammis år 1993 för ”Årets dansband”.

Lotta Engbergs Orkester

1994 startade Lotta ett eget dansband som kort och gott fick heta ”Lotta Engbergs Orkester”. Det var också i samma veva som Lotta medverkade i BingoLotto för allra första gången! Hur det såg ut ser du i videospelaren nedan.

 

Lotta som programledare

1993 gjorde Lotta programledardebut i programmet ”Kär och galen” som sändes fram till 1995 och året därpå ledde hon ”Fem i topp” på TV4 som var en topplista med de mest populära låtarna för tillfället. 1997 ledde Lotta underhållningsprogrammet ”Pengarna tillbaka” på Kanal 5. År 2000 var Lotta, tillsammans med Arja Saijonmaa, Elisabeth Andreassen, Lena Philipsson och Carola Häggkvist, programledare för Melodifestivalen.

Lotta på Liseberg

Sommaren 2004 flyttade Lotta och allsången in på Liseberg och ”Lotta på Liseberg” såg dagens ljus för första gången. Sedan 2009 sänds ”Lotta på Liseberg” på TV4.

Lotta i BingoLotto

Lotta gjorde som sagt debut som artist i BingoLotto redan 1994, och år 2008 tog hon över stafettpinnen som programledare efter Rickard Olsson. Den rundan ledde hon programmet fram till 2011. Under åren som följde hoppade Lotta in som programledare då och då när det behövdes fram till hösten 2020 då hon tillsammans med Stefan Odelberg bildade BingoLottos första programledarduo!

Bingolottos programledare Stefan Odelberg och Lotta Engberg

Visste du att…

  • År 1999 fick Lotta Engberg ett eget frimärke?
  • Lotta har spelar Grace i musikalen Annie mot bland andra Sven-Bertil Taube?
  • Lotta fick utmärkelsen ”Årets göteborgare” år 2005?
  • År 2008 ledde hon Team Lotta i Körslaget?
  • Lotta var med i Let’s Dance 2014?
  • Sedan 2022 har Lotta en egen spårvagn med sitt namn på i Göteborg?


Kan du inte få nog av Lotta och vill läsa mer om henne? Då ska du spana in ”Så laddar Lotta Engberg inför BingoLotto”, ”Möt Lotta & Stefan – för 30 år sedan” och ”Lotta Engberg – Jag hoppas jag vikarierar på BingoLotto om tio år med”. Trevlig läsning!

Vi på BingoBloggen önskar Lotta en underbar 60-årsdag!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv