Semesteraktiviteter för barnen

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2023-07-10

Mellan lata, underbara dagar på stranden med sol och bad är det alltid kul med lite äventyr! Det fina i kråksången är att ni inte behöver åka land och rike för att få ut det bästa av semestern – Sverige bjuder på roliga, lärorika och spännande upplevelser på mängder av ställen! I detta inlägg har jag samlat ett gäng semestertips på vad jag tror kommer uppskattas enormt av både stora och små.

”Mitt sommarlov
Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli
Med bad och sol och jordgubbar och glass
Tänk när man springer barfota i gräset
Och humlor surrar kring i solens gass”, sjöng Anita Hegerland med svensktoppslåten Mitt Sommarlov 1970.
Finns det någon låt som ramar in kärleken till det långa, sköna sommarlovet mer än denna så vet jag inte. Och fanns det någon större lycka än att som barn få springa ut på skolgården med vetskapen om att ett helt sommarlov fyllt av bad, lek och roliga utflykter väntade? Jag tror inte det.
Nu, i vuxen ålder, så vet jag dessutom att det inte alltid är helt lätt att komma på vad man ska hitta på med barnen när sommarlovet nått sin hälft och idéerna börjar smälta bort i värmen likt en mjukglass en kvav dag i juli. Därför ska jag hjälpa dig med en rad tips på semesteraktiviteter som barnen kommer att bli stormförtjusta i! Något av dessa kanske till och med kan bli en familjetradition för kommande somrar? Varsågod kära förälder, moster, farfar eller fritidspedagog – här kommer ett skepp lastat med gyllene semestertips!

Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

I Vimmerby, där självaste Astrid Lindgren är född, kan barnen få träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och många andra karaktärer från de världskända sagorna i egen hög person. Här bjuds det på föreställningar och berättelser dagarna i ända och ni kan dessutom vandra runt i parken och hälsa på i karaktärernas hem som till exempel det berömda Villa Villekulla, Bröderna Lejonhjärtas Körsbärsdalen och Madickens Junibacken. Det är en herrans massa år sedan jag besökte Astrid Lindgrens värld senast – men jag minns tydligt vilken eufori det var att träffa på min favoritkaraktär, Rasmus på luffen, på landsvägarna och få se Ronja och Birk hoppa över helvetesgapet vid Mattisborgen i verkligheten. Att barndomen är förenat med Astrid Lindgrens sagor är lika självklart som det är för Karlsson på taket att ha en propeller på ryggen, och jag är säker på att ett besök här inbringar lika mycket lyckorus hos barnen som nostalgiglädje hos vuxna.

Villa Villekulla på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

Junibacken, Stockholm

Även hos barnkulturhuset Junibacken i Stockholm kan du få uppleva Astrid Lindgrens magi i form av barnteaterföreställningar, sång och dans, utställningar, Sveriges största barnbokhandel och sagotåget – där ni får möta flera av sagokaraktärerna. Med en ambition om att skapa, inspirera och stimulera i Astrids anda har Junibacken väckt barns lust att läsa och uppmuntrat dem till att vara kreativa och fantasifulla sedan invigningen 1996. Junibacken stöttar dessutom utvecklingen av svensk barnkultur genom att bland annat dela ut Junipriset och ge form åt olika läsfrämjande projekt. Ett besök hos Junibacken för med andra ord med sig mer än en skojig dag med familjen – det bidrar även till att Sveriges viktiga barnkultur får leva vidare!

Gult hus på Junibacken i Stockholm

Liseberg, Göteborg

Om du och familjen befinner er i Göteborgstrakten i sommar är Liseberg helt klart ett måste! Att åka berg- och dalbanor, utmana vännerna på femkamp och traska omkring i de fina omgivningarna på Liseberg, som är Nordens största nöjespark, är än idag något jag uppskattar oerhört mycket – men det är naturligtvis något alldeles speciellt att åka dit som barn. Med fantastiska upplevelser som att hälsa på Lisebergskaninerna i Kaninlandet, ta körkort med Farfars Bil, äta sockervadd tills man storknar och att testa de många, många åkattraktionerna är Liseberg ett vinnande koncept för barn i alla åldrar! Varje måndag mellan den 5 juli och 16 augusti bjuder dessutom BingoLottos programledarikon Lotta Engberg in till allsång på Stora Scenen med succéshowen Lotta på Liseberg!

Hamnområdet och åkattraktioner inne på nöjesparken Liseberg i Göteborg

Gröna Lund, Stockholm

Nu när vi är inne på tivolispåret vill jag givetvis även slå ett slag för vår huvudstads vackra nöjespark – Gröna Lund. Det otroliga läget på Djurgården med havet som närmsta granne gör Gröna Lund till en plats där familjen kan njuta av härliga, nervkittlande och underhållande åkattraktioner i kombination med en makalös utsikt. Oavsett om ni fyller dagen med att testa lyckan i de olika lyckohjulsspelen, skratt i Lustiga Huset, en rafflande femkamp, snurriga karuseller eller alltihop kommer ni garanterat att bli många skratt och flera minnen rikare!

Vy över nöjesparken Gröna Lund i Stockholm utifrån vattnet

Jamtli, Östersund

Intill Storsjön i Östersund hittar ni Jamtli, som kan beskrivas som Östersunds svar på Skansen. Här kan ni bekanta er med parkområdets hästar, kor och getter samt besöka friluftsmuseet Jamtli Historieland och få massvis med nya kunskaper om såväl djur och natur som historia. Jamtli fokuserar på lustfyllt och livslångt lärande och genom lek, upplevelser och eget skapande har såväl barn som vuxna samspelat och utvecklat sin kompetens sedan hundra år tillbaka i tiden. När ni vandrar genom Jamtli Historieland kommer ni att få se allt ifrån butiker, marknadsstånd, gårdar och hem från olika tidsepoker till teaterföreställningar och spontant skådespeleri. Det finns även gott om interaktiva inslag där barnen exempelvis får testa på snickeri, att jobba på ett mejeri och att hoppa på höskullen.

Brunvit fjällko

När ni ändå besöker Östersund är även Storsjöbadets utebad värt ett besök. Här hittar ni skojigheter som en 50-metersbassäng, en beachvolleybollplan, en hoppbassäng, solstolar, servering av glass och mat samt en grund bassäng för de minsta barnen.

Skara Sommarland, Skara

Hos Skandinaviens största vattenpark kommer barnen med största sannolikhet att ha en dag fylld med lek, bus och skratt i mängder. Skara Sommarland lever onekligen upp till att vara ett riktigt sommarland med allt ifrån magkittlande vattenrutschkanor i vattenlandet till gokart och hissnande åkattraktioner. Det finns även en gigantisk lekplats, en camping om man skulle vilja njuta av parken flera dagar i rad, en sjö där det finns möjlighet att åka vattenskidor, en sjö med karpar där ni kan ro ut med båt samt ett sommarlandståg som låter er följa med på en tur runt hela parken.

Orange vattenrutschkana med pool i fågelperspektiv

Andra exempel på roliga vattenland i Sverige där barnen kan simma, åka vattenrutschkanor och plaska omkring är Kneippbyn på Gotland, Arena Skövde, Lost City i Gustavsvik, Aqua Nova Äventyrsbad i Borlänge, Leksand Sommarland, Paradiset i Örnsköldsvik och Barnens Gård i Ljungby. På Barnens Gård har ni även tillgång till ett stort lekland fyllt av roliga aktiviteter som hoppborgar och trampoliner, en käpphästbana, ett klätterrum och mycket mer. För alla små djurvänner finns här även allt ifrån smådjur som höns, kaniner och minigrisar till större djur som getter, kor och hästar. För de som är sugna på en ridtur erbjuds dessutom ponnyridning!

Universeum, Göteborg

Granne med Liseberg hittar ni Regnskogen! Så nära man kan komma, åtminstone. Den 18 000 kubikmeterstora regnskogskuben låter besökarna få uppleva färgglada fåglar, klättrande apor, sånger från de exotiska grodorna, ett forsande vattenfall och fuktig värme likt den riktiga regnskogen i Amazonas. Universeum erbjuder även interaktiva utställningar där nya kunskaper om allt ifrån kemi till artificiell intelligens utlovas. Med upplevelsen Rymdresan får barnen en guidad tur genom solsystemet där de får ta del av forskares och astronomers sökande efter svar på de klurigaste frågorna om universum. I akvariehallen – som sammanlagt rymmer över tre miljoner liter vatten – får ni uppleva jordens olika hav på bara några centimeters avstånd. Vad sägs om en panoramautsikt över Västerhavet eller en känsla av att befinna er mitt i Oceanen när ni står i tunneln som går rätt igenom byggnadens största akvarium? Här har ni även möjligheten att lära er om de hundratals olika fiskarna med hjälp av audioguidning direkt i era telefoner!

Stor revhaj i akvarium

För den aktiva äventyrsfamiljen

Höghöjdsbanor

Om ni är en familj med lite äldre barn som gillar fart, fläkt och spänning finns det massvis av pulshöjande äventyr runtom i Sverige. Att klättra var något av det roligaste jag visste som liten och att besöka en höghöjdsbana hade utan tvekan varit en av sommarlovets absoluta höjdpunkter. Jag anar att jag inte är ensam om detta och kan därför starkt rekommendera någon av höghöjdsbanorna som är utplacerade på olika platser i vårt avlånga land.

Hos Treewalker i skånska Löddeköpinge får ni efter att ha blivit utrustade med klätterselar ta er runt uppe bland träden med hjälp av surfbrädor, hängbroar, ziplines och andra redskap. Det finns sju banor med olika svårighetsgrader så oavsett vart ni ligger på våghals-skalan finns det banor som lämpar sig för just er. Treewalkers rekommendation gällande barnets längd är 130 centimeter, men även kortare barn kan få testa banorna om de känner sig bekväma och är vana vid klättring.

Upzone är en annan verksamhet med äventyrsparker i Borås, Ängelholm, Oxelösund, Skövde, Åhus, Kalmar och Luleå. Där finns flera olika banor med varierande höjder och svårighetsgrader som med hinder och linbanor hjälper er att ta er igenom dem. Instruktioner och hjälp med utrustning ingår och ni kan alltid fråga de rutinerade guiderna om hjälp och tips under dagen.

Höghöjdsbana med hängbro och plattform bland träden

Lummelundagrottan, Gotland

Planerar ni att åka till Gotland är ett besök i den 400 år gamla Lummelundagrottan ett äventyr som sent kommer att glömmas. Med guidade turer får ni en rundvandring genom de stora salarna, gångarna och passagerna där historian har bevarats och återberättats ända sedan 1959. Det finns ett gäng olika turer att välja mellan, men på Barnturen får barnen själva följa med guiden och uppleva grottans mystik på ett lekfullt, enkelt och lärorikt sätt. Detta kommer garanterat att vara något att berätta om för klasskompisarna när skolan börjar igen!

Insidan av Lummelundagrottan på Gotland

Lådbilslandet, Öland

På solens och vindarnas Öland hittar ni ett fartfyllt turistmål som ni inte vill gå miste om – nämligen Lådbilslandet. Här får barnen leva ut ordentligt och kan till och med ta Lådbilslandets egna körkort efter att ha kört runt på den uppbyggda miniatyrstadens gator med broar, rondeller och vägkorsningar. Här finns flera fordon att välja mellan – bussar, vanliga bilar, polisbilar, lastbilar och till och med långtradare med släp! När barnen har kört färdigt finns en rad andra aktiviteter att roa sig med – till exempel ett nöjesfält med karuseller, en hinderbana, en vattendamm där man kan åka flotte, ett tåg och en hoppborg!

Grön lådbil på gräsmatta

Jag hoppas att du nu kan luta dig tillbaka och välja en eller flera destinationer som kommer att ge dig och familjen en oförglömlig semester fylld med nya intryck och härliga sommarminnen. Spana även in våra bästa tips för hemester i Sverige och 11 budgettips du inte vill missa i sommar!

 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv