Sommarens budgettips

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-07-11

Den efterlängtade semestern nalkas och det är hög tid att planera sommarens höjdpunkter. I vårt avlånga land finns massor av härliga aktiviteter och sevärdheter som dessutom inte kostar skjortan. Nedan har jag samlat 11 budgettips som kan göra din sommar till den bästa!

1. Rensa och sälj

Gör en ordentlig rensning hemma! Anordna sedan en loppis eller sälj plagg, skor, inredningsprylar och annat du inte använder. Nu för tiden finns det, förutom klassiska Blocket och Tradera, flera bra appar där du enkelt och smidigt kan tjäna en slant genom att sälja det du har tröttnat på. Dessutom gör du en bra insats för miljön och skänker glädje till någon annan som kommer få användning för din gamla favoritskjorta som nu för tiden bara samlar damm i garderoben. Facebook Marketplace, Sellpy och Plick är några appar där du både kan sälja och fynda.

Person som tittar på kläder som hänger på en stång

2. Åk på loppis-turné

På tal om att fynda – ta dig först och främst en funderare kring om du verkligen behöver fylla på sommargarderoben eller göra om på balkongen. Om du faktiskt är i ett stort behov av lite förnyelse är dessa hemsidor och appar ett gyllene tips, då det oavsett produkt oftast är betydligt billigare än i en vanlig butik – om det inte är en Second Hand-butik såklart.

Att fynda loss på loppis och Second Hand är en trend som växer så det knakar för varje år som går. Runtom i Sverige finns massor av smultronställen där du kan hitta allt ifrån designmöbler och porslin till leksaker, smycken och kläder till en jämförelsevis mycket billig peng. Österlen är en riktig guldgruva när det kommer till loppmarknader och antikbodar. Likt ett pärlband breder de ut sig från Ystad i söder till Kristianstad i norr. Har du inte vägarna förbi Österlen i sommar finns det naturligtvis massor av unika loppisar på andra håll – jag skulle nog faktiskt våga hävda att det finns minst en loppis som kan vara värt ett besök i varje kommun. Mitt tips är att höra med lokalborna, spana in loppis-sidor på Facebook och kika på svenskaloppisar.se för att ta reda på vilka loppisar som ligger nära just dig. Under somrarna anordnar dessutom många idrottsföreningar loppisar – och vad skulle kunna vara finare än att göra ett fynd samtidigt som du stöttar en av alla enastående föreningar? Snacka om win-win! Även om du inte är ute efter att köpa något är det en väldigt mysig upplevelse att strosa runt på loppisar och fantisera om vad de gamla sakerna har för historia.

Speglar och tavlor på en loppmarknad

3. Upplev det bästa av naturen

Roliga aktiviteter och mysiga upplevelser behöver absolut inte kräva en fet plånbok. Det finns mängder av aktiviteter runt om i landet som till och med är helt gratis! Tack vare allemansrätten har du rätt till att exempelvis vandra, bada, tälta, plocka svamp och ha picknick i vår fina natur – även om du inte äger marken. Kom bara ihåg att du bär ett ansvar när du vistas i naturen – ta hänsyn och visa omtanke för marken du går på, djuren, växtligheten och människorna omkring dig.

Kupade händer med nyplockade blåbär

Att hoppa i plurret – hav som sjö – är som sagt helt gratis och dessutom något av det härligaste som finns, för den som inte är en badkruka förstås. Om du hellre håller dig på torra land är det ju inte fy skam att bara ligga på en solig klippa och höra vågorna klucka heller. Sverige bjuder på hundratals fina badställen – så oavsett om du föredrar hav eller sjö så finns det massor av platser att spendera dina lata, sköna dagar på. Här i BingoBloggen kan du naturligtvis läsa om Sveriges bästa badplatser – kanske blir någon av dessa en ny favoritplats att återkomma till?

Brygga vid en sjö

4. Ordna en picknick

Samla vännerna för en njutningsfull picknick i solen! Gör ett knytkalas av det hela och låt var och en ta med sig sitt favvo-tilltugg – då sparar ni dels plats i ryggsäcken får dels testa på godsaker som ni kanske inte hade tänkt på att köpa själva. I min eminenta blogg-kollega Annes tips för en lyckad picknick kan du ta del av fler picknick-förslag som du kan ha stor användning för i sommar.

Kvinna på picknick

5. Femkamp och andra utomhuslekar

När ni ändå är ute på picknick i det gröna kan ni skapa en rolig och minnesvärd heldag med kubbspel, brännboll, tipspromenad eller varför inte en fartfylld 5-kamp? Behöver du inspiration till deltävlingar har jag samlat 12 somriga lekar som passar perfekt för en varierad 5-kamp där skratt och kreativitet står i fokus!

Kubbspel på gräsmatta

6. Gå på museum

Förena nytta med nöje och besök ett av Sveriges många museum! De flesta museerna har fritt inträde och låter dig gå på vandring i den historiska och kulturella världen. Detta är en optimal aktivitet när vädret inte visar sig på sin bästa sida och som bonus kommer du garanterat få nya insikter och värdefull kunskap. 

7. Besök en 4H-gård

Att göra ett besök hos en 4H-gård brukar vara lika uppskattat bland vuxna som barn. En 4H-gård är en mindre lantbruksgård med djur, odlingar och naturbruk där målet och samhällsuppdraget är att sprida kunskap om djurskötsel, naturens kretslopp och självhushållning. De skapar via läger och daglig verksamhet dessutom välmående och engagemang bland barn och ungdomar genom att låta dem ta hand om djuren, leda aktiviteter och lära sig om naturens resurser. Djuren du kan se fram emot att få träffa på en 4H-gård är svenska lantraser som brukar finnas på vanliga bondgårdar – så som kor, getter, hästar, höns, får och grisar – men även mindre djur som katter och kaniner. I dagsläget finns det ett 30-tal 4H-gårdar runt om i Sverige och det är helt gratis att besöka dem.

Närbild på får i hage

8. Läs en bok

Finns det något mer rogivande än när man verkligen sugs in i en riktigt bra bok och omvärlden liksom försvinner? Knappast. Om du lever ett hektiskt liv med jobb, familj, aktiviteter och allt vad vardagspusslet innebär är det nu tillfälle att varva ner. Ta en tur till närmsta bibliotek och låna hem ett gäng böcker av olika slag. Lägg ifrån dig telefonen och slå dig ner på ett skönt ställe – längs husväggen, i hängmattan eller lutad mot ett träd i skogen och släpp allt förutom raderna i boken. Du kommer efteråt att tacka dig själv för den välbehövliga pausen.

Kvinna som läser en bok utomhus

9. Byt bostad med någon i en annan stad

Du har väl sett filmen ”The Holiday”? Om inte, så är det ett hett tips! Med risk för att vara en spoiler så handlar filmen om två kvinnor som byter bostad med varandra, vilket leder till en livsförändring för dem båda. Nu kanske inte du har några planer på att förändra ditt liv, men en semester där du och familjen får utforska en annan stad kommer säkerligen ge er en härlig vistelse och nya minnen att se tillbaka på. Nu för tiden är det enkelt och smidigt att byta bostad då det finns flera hemsidor som förmedlar bostadsbyten. Dessutom behöver ni inte tänka på dyra hotellkostnader!

Kullerstensgata med hus i Skåne

10. Åk på cykelsemester

Packa ned tältet, på med hjälmen och trampa i väg! Cykel är både ett billigt och miljövänligt färdmedel som dessutom låter dig njuta av naturen samtidigt som du susar fram över landsvägarna. Om du vill cykla långt och bo på olika små bed and breakfasts eller ta en tur till en närbelägen sjö där du övernattar i tält är upp till dig – men att ta sig fram på cykel är i varje fall något jag vill slå ett slag för. Med BingoJoels 8 fördelar med att cykla kan du lära dig mer om hur cyklandet stärker såväl kropp som själ!

Två personer som cyklar i solnedgång

11. Testa pladdling

”Pladdling” är ett relativt nytt begrepp som rotar sig i ett annat lustigt begrepp – nämligen ”plogging”, vilket innebär att man plockar skräp samtidigt som man joggar. Detta initiativ har kommit att bli en världstrend efter att det startade i Sverige och det har nu tillkommit ett nytt alternativ för den som vill slå två flugor i en smäll till sjöss – närmare bestämt pladdling. Denna variant går ut på att du lånar en 2-sittsig kajak att paddla med samtidigt som du plockar upp skräp som hamnat i vattnet. Om du inte är en van kajakpaddlare behöver du inte vara orolig – kajakerna är stabila och kräver ingen erfarenhet. Initiativet är grundat av den danska miljöorganisationen Green Kayak och genom ett samarbete med Carlsberg Sverige är det nu möjligt att pladdla i Stockholm, Göteborg, Jönköping och Malmö.

Två personer som paddlar i en grön kajak

Jag hoppas att du med dessa budgettips i bakhuvudet får en riktigt fin sommar med massor av glädje, nya upplevelser och många dopp i det blå. Med en öm och kräftliknande rygg vill jag avslutningsvis ge dig ett sista tips som till skillnad från de ovanstående är obligatoriskt: glöm inte solkrämen!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv