Så pyntar du trendigt i jul

Julen står för dörren och årets mysigaste tid ligger precis framför oss. Det är med andra ord dags att börja julpynta hemmet för att få till den där härliga julstämningen som alla vill åt. Därför ska vi nu ägna oss åt just julpynt och dekorationer ett tag, och reda ut vilka inredningstrender som är starkast inför årets julsäsong.

Tycke och smak när det kommer till julpynt varierar säkert lika mycket som det gör för vanlig inredning. En del tycker att ”more is more” och vill ha massor med dekorationer, färger och prylar medan somliga är lite mer minimalistiska och tycker det är finast med lite färre saker och en mer avskalad stil. Oavsett vilken sida du tillhör går det garanterat att få till en mysig julkänsla i just ditt hem!

Jul handlar ju mycket om traditioner, och så även julpyntet. Ofta har vi juldekorationer som varit med i alla år, kanske nedärvda från en äldre släkting. Men ibland kan det vara kul med lite nytt pynt också, och varje år fylls butikerna med vackra dekorationer. Men vilka är de största trenderna i år och vad ska man satsa på om man vill julpynta lite trendigt? Läs vidare för svaren!

Nostalgi – tillbaka till traditionerna

Till julen längtar vi tillbaka till det trygga och det som vi känner igen, och vi tar gärna med oss gamla släkttraditioner. Detta gör att en av de största trenderna inför julen 2022 är dekorationer med hantverkskänsla. Det kan vara kransar, julpynt i papper och ljusstakar men gemensamt är att de har en rustik och hantverksmässig känsla.

Det traditionella är som sagt alltid populärt och återkommande i juletider, men under de senaste åren har stilen fått ytterligare uppsving. Det handlar mycket om klassiska mönster, gärna i traditionella julfärger som rött och grönt, dekorationer av halm, gärna nedärvda dekorationer och att skapa en mysig känsla som påminner oss om barndomen.

Ett par händer som håller på och binder en krans av granris pyntad med röda små bär

Pappersdekorationer

Juldekorationer i papper har varit populärt i flera år, och trenden står sig minst lika stark i år. I papper ser vi allt från adventsstjärnor till julgransdekorationer och vikta dekorationer att ställa på bordet. Färgerna är ofta naturnära och går i vitt, brunt, beige och mörkgrönt men gillar du starkare färger blir det precis lika fint.

En gren i en julgran pyntad med en liten dekoration gjord av papper

Adventsstjärnor – ju fler desto bättre!

Finns det något som skapar lika mycket julstämning som adventsstjärnor? Inte om du frågar mig! Enligt mig finns det inget mysigare än när advent närmar sig och det hänger adventsstjärnor som sprider varmt ljus i varje fönster. Det finns massor av stjärnor att välja på i olika material, färger och mönster så det finns garanterat något som passar alla. Och adventsstjärnan behöver faktiskt inte bara hänga i fönstret. Har du en på fot kan du placera den på ett litet sidobord, eller varför inte på nattduksbordet. Eller häng upp ett gäng stjärnor tillsammans som en installation, kanske över matbordet!

En handfull adventsstjärnor av papper i vita, beigea och bruna nyanser hänger på en gren

Jordnära färger på tapeten

Julens trendfärger i år följer till stor del vad som redan är trendigt även när det inte är jul. Det handlar om lugna och jordnära färger som rödbrunt, brunt, grönt och beigt. Vi gillar när det är enkelt och avskalat helt enkelt. Men med dessa färger som bas kan du enkelt addera julkänsla genom att dekorera med detaljer i rött. Häng upp en röd julstjärna i fönstret eller ställ en julstjärna (och nu menar jag krukväxten!) på köksbordet så skapar du genast lite mer julkänsla i ditt hem.

En krukväxt med röda och gröna blad i en fönsterkarm

Inred med dofter av jul

Julkänsla kan skapas inte bara av den inredning vi ser men våra ögon, utan också med dofter. Jag skulle tro att nästan alla har en uppfattning om hur jul doftar, även om det säkert kan skilja sig från person till person. Men det handlar mycket om varma och kryddiga dofter som kanel, anis, apelsin och gran. Ett härligt doftljus eller doftpinnar i olja med en julig doft kommer garanterat få ditt hem att kännas snäppet mer juligt!

Ett doftljus i en glasburk på ett bord med kanelstänger, ett äpple och annat pynt bredvid

Skapa stämning med levande ljus

Nu under årets mörkaste månader gör vi allt vi kan för att lysa upp i våra hem och skapa så mycket ljus som det bara går. Och ett väldigt stämningsfullt sätt att göra detta på är med levande ljus i alla dess former. För att få till ett stämningsfullt ljus, mixa gärna olika ljusstakar i olika höjder med varandra. Prova också att kombinera ljus i olika färger och former, det finns det massor av i butikerna nu. Även ljusstakar finns det gott om, både de enkla och stilrena varianterna samt mer unika och iögonfallande ljusstakar, då det är helt upp till dig att bestämma vad du tycker bäst om!

En fönsterkarm fylld med levande ljus i olika former

Lekfullt julpynt

En trend som kanske går lite emot allt som sagts här ovan är det lekfulla julpyntet. Om du tycker traditionellt och monokromt är tråkigt, eller om du bara vill addera några färgklickar, kanske detta kan vara något för dig. Den lekfulla trenden tar sig form främst genom fantasifulla julgransdekorationer i alla möjliga former. Vad sägs om att hänga en fisk, avokado, hund, buss eller regnbåge i julgranen i år? Dessa roliga små dekorationer kommer i alla möjliga former så det är bara att välja och vraka och hitta just dina favoriter!

En liten julgransdekoration i form av en röd buss med texten London på sidan

Jag hoppas att de här små tipsen har gett dig inspiration och pepp till att börja julpynta och skapa en mysig julstämning där hemma. God jul!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen

Tips på vidare läsning

Tomtens IF framgångar på ombudsgalan | Årets julklapp 2019 | BingoJoel tipsar om höstens bästa serier | BingoLotto flyttar | Loket med 50 öre i släptåg 


Arkiv