Tusse

2018 gick han ända till semifinal i TV-programmet Talang. 2019 vann han idol. Tidigare i år blev han en storfavorit i Melodifestivalen och slutade även där som segrare. Att Tousin ”Tusse” Chiza blommat ut till en av Sveriges största artister råder det inga tvivel om. Den 23 december, kl. 19.30 i TV4, kommer Tusse till BingoLottos Uppesittarkväll där han kommer att bjuda på ljuva toner i symbios med en gospelkör!

Tousin ”Tusse” Chiza

Att Tusses artisteri är något utöver det vanliga stod klart i samma sekund som han tog ton i ”Talang” 2018. Då, blott 15 år gammal, tog han jurymedlemmarna med storm och banade på så sätt väg för en musikkarriär som tycks nå nya höjder för varje år som går. Drömmen om att få arbeta med musik fanns inom Tusse redan som liten, men förutsättningarna var länge allt annat än lyckosamma. Som femåring tvingades han att fly från det krigsdrabbade Kongo-Kinshasa och kom under flykten bort från sin biologiska familj. Väl i Sverige fick han först flytta runt mellan olika städer, tills han slutligen fick bosätta sig hos en familj i Dalarna. Tusses första singel, ”My Soul Is Calling You”, är en hyllning till hans biologiska mamma som gick bort 2016.  

Sångpassionen

Det var under en tid i ett flyktingläger i Uganda som Tusse upptäckte sin kärlek till musiken. Han har tidigare berättat att hans första idé då var att utbilda sig till präst, eftersom präster får lov att sjunga i sitt arbete. När Tusse väl kommit på plats i skolan och hos sin familj i Sverige såg både lärarna och familjen till att han fick utlopp för sin musikaliska talang och 2018 anmälde hans bonusmamma honom till – just precis – ”Talang”. Med stående ovationer från juryn och publikens jubel tog han sig hela vägen till semifinal.

Idol

Året därpå, 2019, var det dags för en ny musiktävling i form av Idol. Tusse imponerade stort och fick redan under sin audition höra att det var ett så kallat ”hallelujah moment” av Kishti Tomita. Den 6 december 2019 stod det klart att Tusse vunnit hela tävlingen, vilket dessutom gjorde honom till svenska Idol-historians första vinnare född på 2000-talet.

Melodifestivalen

Med poplåten ”Voices” letade han sig ännu en gång rakt in i publikens hjärtan och efter att ha gått vidare direkt till finalen där han fick flest röster av såväl tittarna som den internationella juryn var segern ett faktum. Med närmare 3 miljoner röster av svenska folket vann Tusse Melodifestivalen 2021 och fick därmed representera Sverige i Eurovision Song Contest, där han slutade på en fjortonde plats. Trots den lägre placeringen i Eurovision har ”Voices”, som handlar om människors lika värde, idag nått över hela 33 miljoner spelningar på Spotify.

Den 23 december, kl. 19.30 i TV4, får vi uppleva Tusses exceptionella scennärvaro när han stämmer upp till sång tillsammans med en gospelkör i BingoLottos Uppesittarkväll!

 

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. Lyssna nu!

Relaterade artister i BingoLotto

Ben Mitkus | Frans | Liamoo | Omar Rudberg | Emil Assergård | Boris René | Anton Hagman 

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Nu laddar vi upp för hela Sveriges Midsommarfest - BingoLottos MidsommarBingo! Kvällen kryddas med fyra bingospel och vinster för 13 somriga miljoner! Vi ses den 21 juni, klockan 20.00 i TV4!

Tusse

This is our christmas song