Tips för midsommarfirandet!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2020-06-15

Sol, sällskap, sill och dill! Midsommarafton 2020 står för dörren och nu listar vi våra tio bästa tips för ett oförglömligt firande!

Midsommarafton 2020

Känner du hur marken skälver? Hör du glädjerop och underliga sånger om små grodor eka i periferin? Känner du doften av sill, dill och vidsträckt kärlek? Inte än, kanske, men snart! Midsommarafton 2020 står för dörren och jag tycker mig verkligen känna hur hela Sverige tillsammans tar sats för en glädjens dag. Det behöver vi. Och det förtjänar vi. En dag med dans runt den lövklädda midsommarstången, sill med nubbe och sju sorters blommor under kudden. En dag, kväll och natt – tillsammans! En stund att, utan att på något sätt blunda för det motsatta, gemensamt fira livet och allt det fina omkring oss.

En midsommarkrans i solnedgång

Midsommar tycks verkligen vara en av landets mest populära och folkkära högtider. Inte så konstigt, tycker jag. Många förknippar midsommar med starten av semestern, varmt umgänge med nära och kära och god mat i massor! I år är ett annorlunda år, då många stora midsommarfiranden uteblir, på grund av Coronapandemin. Men misströsta inte! Vi hjälper dig planera tidernas midsommarfirande. Sill, nubbe och färskpotatis räcker långt, men med våra 10 tips kan du planera midsommarfirandet med lätthet – och tillsammans med ditt sällskap förvandla ögonblick till evighet!

Dekoration och blomster

Månar du om vackra och somriga detaljer? Tycker du om att göra fint, med pyssel och dekorationer? Tryter fantasin en aning? Här följer våra bästa tips på hur du med enkla medel får till den rätta midsommarkänslan.

1. Bind din egen midsommarkrans

För de flesta är midsommar synonymt med blommor och grönska. Allra helst på huvudet. Lite underligt, om man stannar upp och tänker efter. Å andra sidan, vad utstrålar midsommar mer än en vacker midsommarkrans?

Men jo, visst kan det uppleves krångligt och snårigt att binda en fin krans, som samtidigt vilar stadigt på skalpen även efter ”prästens lilla kråka” för tredje gången gillt, men det behöver egentligen inte vara särskilt omständligt. Har du tillgång till blommor och ståltråd? Bra, halvvägs där!

Det finns en massa olika sätt att binda kransen, men grundprincipen är ändå densamma. Mitt tips är att göra din krans personlig. Vilka blommor är tycker du bäst om? Kanske kan du till och med lyckas med en klädmatchning? Och kom ihåg, det är ambitionen som räknas. Viktigast av allt är att ha kul. Hur det till slut ser ut spelar ingen större kvitta, som min mormor brukar säga.

Kvinna binder en vacker midsommarkrans

Gör så här: Arrangera blommorna i små buketter (stjälkarna bör allra helst vara jämnlånga, förslagsvis runt 15 cm). Använd ståltråden för att binda dina buketter samman till en krans. Fortsätt tills kransen är lagom i längd och når runt ditt huvud. Fäst sedan ändarna i varandra med hjälp av ståltråd – och voilà, låt festligheterna börja!

2. Bordsdekoration och detaljer

Många menar att man äter med ögat, och visst stämmer det till viss del. Därför finns det absolut anledning att pynta lite fint kring alla läckerheter. Nu menar jag såklart inte man bör hugga in i dukningens dekorativa detaljer, utan snarast att de kan förhöja och förgylla matupplevelsen och känslan till stunden.

Tips för dukning till midsommar

Ett hett tips är att utgå från ett färgtema. Vitt och blått, med gula detaljer, förblir ett starkt och säkert kort. Ett lite mer avskalat alternativ är att utgå från samma vita färg och låta naturens gröna och härliga färger ta plats i dukningen.

Och du, när du ändå är i full gång med kransbinderiet, passa även på att göra en midsommarstång i miniatyr. Det är lätt gjort, och blir den uppenbara pricken över i:et i din dukning. Allt du behöver är bambupinnar, ståltråd, blad och blommor. Det ståtliga verket fäster du sedan enklast i till exempel en kruka.

Ytterligare en festlig detalj är att pyssla egna namnkort och dekorera varje bordsplats med sju sorters blommor. Bind samman små buketter och placera ut dessa på gästernas tallrikar, så kan var och en ta med sig blommorna till bädds, och, om sägnen nu stämmer, sedan drömma om sin livspartner. Obs. klart mer angenämt än att rulla sig naken i midsommardaggen, som sägs vara stärkande för hälsan.

3. Festliga isbitar

Det finns många sätt att smycka och bjuda på det där lilla extra, men här kommer ett tips för den sanna finsmakaren: isbitar med ätbara blommor, bär, granskott eller dill! Funkar lika bra i vattenglaset, som till snapsen eller i ungdomarnas saft. Men kom ihåg, var ute i god tid och variera ditt dekorativa innehåll för bästa resultat. För kristallklar is: koka vattnet innan du fryser det.

Tips för is till midsommarfirande

Måsten till din festmåltid!

Vad är midsommar om inte en gastronomisk upplevelse utan motstycke? Sill, färskpotatis, gräddfil, dill och pajer av olika slag. Vilket är ditt måste på midsommarbuffén? Här kommer våra bästa tips i matväg och ett par recept som kommer ta din midsommarbjudning till nästa nivå.

4. Skapa din egen favorit-sill!

I min familj har sillen vuxit fram som en riktig vattendelare. Vissa uppskattar den. Njuter av den. Ser den som ett måste. Andra aktar den desto mindre, för att uttrycka sig milt. Jag tillhör det förstnämnda laget. Sill-hajarna! Du också, kanske? Och har du testat att göra egen sill? Det behöver inte alls vara särskilt komplicerat, och resultat blir mer ofta än sällan fantastisk gott!

Sill till midsommarfirande

Mitt förslag: Lök och rosépeppar-sill! En färgglad och elegant sill, med en somrig smak, som går snabbt att laga!

Ingredienser: 2 förpackningar 5-minuters-sill, 2 vårlök, 1 rödlök (stor), 20 g rosépeppar, 1 morot, salt och peppar

Gör så här: Häll av sillen och spara lagen. Skär upp sillen i delar. Skiva HELA vårlöken. Skär rödlöken i tunna klyftor. Skala moroten och skär till smala stavar. Blanda samtliga ingredienser i en burk. Häll därefter åter på lagen. Kyl i minst 1 timme innan servering för en sjudundrande smakupplevelse.

5. Färskpotatis - ett måste på midsommar!

Sill i all ära, men vad hör sommaren och svenska högtider till mer än färskpotatis? Färskpotatis passar utmärkt i en klassisk potatissallad, tillsammans med andra färska primörer och sommarörter. Du kan såklart också baka den i ugn. Eller varför inte äta den precis? En klick smör, lite salt – klart! Komplettera mer än gärna med löjrom, crème fraiche, gräddfil, dill, gräslök eller hackad rödlök.

Färskpotatis i skål vid midsommarfirande

 6. Västerbottenpaj!

En tidlös klassiker – lika god som den är enkel! Västerbottenpaj, med sin ostiga smak och magiska krämighet, är verkligen en given favorit vid alla möjliga sorters festligheter – inte minst på midsommar! Vad behöver du? Hur gör du? Hör upp!

Ingredienser: 125 g smör, 3 dl vetemjöl, 1 msk vatten, 150 g riven västerbottensost, 3 ägg, 2 dl vispgrädde, 1 krm svartpeppar, eventuellt några skivade rädisor till garnityr

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Mixa smör och mjöl till en smulig massa, medan ugnen värms. Addera vatten och mixa ihop till en lättarbetad deg. Pressa ut pajdegen i en form och förgrädda i ugnen ca 20 min. Du kan även göra flera mini-pajer, om så önskas. Låt svalna. Sprid ut västerbottensost i pajskalet och vispa ägg och grädde. Häll över och smaka av med salt och peppar. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min eller tills pajen har stelnat. Låt svalna. Skiva och lägg på några rädisor som garnityr. Njut!

Paj till midsommarfirandet

Lek och bus!

Vilken är den mest uppenbara källan till skratt, glädje och nöje? Lek! En självklar ingrediens, oberoende ålder! Och visst behöver man en paus mellan sillen, dansen och tårtan? Nedan följer våra bästa corona-vänliga lektips!

7. Kubbstafett – en odödlig klassiker, med en twist!

Deltagarna delas in i två lag, som ställer upp sig på led bakom en startlinje. Framför varje lag, en bit ifrån startlinjen, placeras fem kubbar upp på rad. Kubbarna ska stå med ett par meters mellanrum med riktning bort från startlinjen. Längst bort, i mitten, mellan de två raderna av kubbar, placeras kungen ut.

Kubbspel på gräsmatta

Varje lag får en kastpinne. När starten går kastar förste man i ledet pinnen, med ett regelenligt kubbkast (vertikal fattning), med uppgiften att få ned den närmaste kubben.
Den som kastat hämtar sedan pinnen, oavsett utfall, och lämnar över den till den nästa person i ledet. Den kastande ställer sig sedan sist i ledet och leken fortgår!

Om man lyckas pricka kubben, så att den välter, får laget i fråga flytta fram till den plats där kubben stod och försöka sig på att välta nästa. När alla kubbar är nere är det första lag som lyckas välta kungen som vinner!

Garanterat nöje!

8. Ballongkull!

En simpel enkel, men ack så stimulerande lek! Koordination, kondition och precision är nyckelförmågor. Skratt och en och annan gräsfläck är på förhand givet! Ballongkull går, i all enkelhet, ut på att alla tävlande får en ballong fastknuten runt ankeln. Målet är sedan uppenbart – jaga ikapp dina medtävlanden och stampa på deras ballonger. Sisten kvar med en intakt ballong vinner!

9. Röda tråden!

Vilket är ordet, vilken är platsen eller vem är personen? Röda tråden är spelet utsätter din associationsförmåga för en rejäl genomkörare! Som lekledare sätter du samman en spellista med musik, i vilken alla låtar mer eller mindre kan kopplas till en plats, ett ord eller en person (vad som eftersöks bestämmer du själv). Ledtrådar kan ta form genom dolda budskap i låttext, låttitel etc. Efter varje låt får respektive lag skriva ned minnesanteckningar och reflektioner, och sedan avlägga EN gissning på vad eller vem som eftersöks. Först att gissa rätt vinner. Ett perfekt spel för hela familjen – där man bjuds på härlig musik och där alla har möjlighet att leva ut sina förmågor som detektiv, i en rafflande jakt på den röda tråden!

Och slutligen, det viktigaste tipset av dem alla…

 10. Njut av nöjet!

Njut av varandras sällskap. Njut av livet, tillsammans. Låt oron gå. Ta vara på stunden. Släkt, vänner och familj är det finaste vi har!

Glad och trygg midsommar önskar BingoJoel – ert granskott i snapsen! 


BingoJoels signatur för BingoBloggen!

PS. spana gärna in våra många tips på vad du kan göra hemma under semestern! Jag vill tipsa om saker att göra under hemestern, saker att göra i sommar i Göteborg, sommaraktiviteter i Umeå, tips på saker att göra i Stockholm och vad man kan hitta på i Malmö i sommar


Arkiv