Så lär du dig att sticka

Behöver du en hobby att hålla på med dessa mörka vinterkvällar? Då tycker jag du ska testa på stickning! I inlägget som följer går vi igenom varför stickning är en toppen-hobby och hur du går tillväga för att komma i gång.

Stickning – den uråldriga konsten att för hand sammanfoga garn till ett plagg. Vi människor har stickat kläder i hundratals år och trots att vi har maskiner som kan göra det åt oss nuförtiden sitter folk fortfarande och stickar sina egna raggsockor. Kanske är det för att vi tycker om att ha något att pyssla med eller för att det är något speciellt med ett par hemmastickade sockor. Och nu när vintern är som kallast och mörkast är ju faktiskt stickning en perfekt liten hobby att hålla på med om kvällarna. Det är mysigt och avslappnande, och får du till tekniken kan du sticka dig ett par nya vantar, strumpor eller kanske en mössa? En toppenaktivitet med andra ord och därför ska vi nu gå igenom hur du kommer igång med stickning!

Hälsofördelar med stickning

Visste du att det finns flera hälsofördelar med stickning? Det finns det – både för knoppen och kroppen! Stickning är lika avslappnande som meditation eftersom enklare mönster ofta är väldigt repetitiva och du därför kan låta händerna jobba utan att behöva tänka så mycket. Det finns dessutom studier som visar att stickning kan minska symptom på ångest, stress och depression. Stickning hjälper också till att hålla hjärnan i trim, som en sorts hjärngympa, och hjälper även dig att hålla igång finmotoriken i händerna. Och dessutom är det supermysigt, så vad väntar du på?

En halvfärdig stickad strumpa i randigt mönster

Det här behöver du innan du sätter i gång

Först och främst behöver du skaffa dig stickor och garn. Ska du bara sticka ”vanligt rakt”, till exempel en halsduk, räcker det med två stickor men vill du sticka strumpor eller vantar kommer du behöva fem stycken. Och vill du prova att sticka dig en mössa behöver du rundstickor som är som två vanliga stickor men som sitter ihop med ett litet plastsnöre.

Hur tjocka stickor du behöver beror på vad du vill sticka, men ju tjockare stickan är desto större blir maskorna och desto lösare blir din stickning. Det finns också flera olika material att välja mellan, som plast, metall, trä eller bambu. Stickor i plast eller metall kan vara lite halkiga och resultera att maskorna lättare kan glida av, så är du lite ovan kan det vara bra att satsa på stickor i bambu som också fungerar till de flesta sorters garn.

När det kommer till garn finns det oändliga valmöjligheter. Alla regnbågens färger, tunt, tjockt, fluffigt, randigt och så vidare in i oändligheten. Det finns också flera olika material som bomull, ull och akryl och vilket du ska använda beror också lite på vad du ska sticka. Men som nybörjare kan det vara bra att börja med ett ganska fast och inte alltför tjockt garn som gör det lätt att se vad man håller på med.

Fyra par hemmastickade vantar i olika mönster hänger på en tvättlina ute i snön

Så kommer du i gång

Innan du ger dig på att sticka strumpor, vantar eller vad som helst egentligen gäller det att du har koll på grunderna. Så börja med att öva på att sticka ”vanliga” räta och aviga maskor som är grunden i all stickning. Vet du inte hur man gör det rekommenderar jag att du söker upp instruktionsvideor på till exempel YouTube. Där finns massor av pedagogiska klipp som steg för steg går igenom hur du ska bära dig åt för att få till maskorna.

När du sedan har bemästrat grunderna och känner dig redo att sticka ihop ett litet mästerverk finns det även här många bra instruktionsvideor på YouTube som kan lära dig hur man stickar en socka eller kanske en vante. Det finns också mängder av gratis mönster du kan ladda ner och följa om det passar dig bättre.

Och om det känns krångligt att börja med att följa ett mönster är ett enkelt tips att börja med något som är rakt, till exempel en halsduk. Då får du öva ordentligt på dina räta och aviga maskor och får samtidigt ut något av det.

En man sitter hemma i soffan omgiven av garnnystan och tittar på en instruktionsvideo om stickning på sin dator

Jag hoppas att du känner dig inspirerad att börja sticka och att du fått lite tips på hur du kan gå tillväga för att komma i gång. Lycka till!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen

Tips på vidare läsning

Städtips | Slottsguide | Baktips med Hilda Kirkhoff | Sju tips för att byta karriär | Slipp dyra plastpåsar 


Arkiv