Lär dig surfa i sommar!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-06-27

Visst vore det häftigt att kunna surfa? Känslan av att paddla ut mot horisonten och låta total harmoni blandas med spänning och adrenalin när man fångar den där perfekta vågen är verkligen något utöver det vanliga. Känns vägen dit ofantligt lång? Lugn! Med den här guiden får du som nybörjare rätt förutsättningar för att lära dig surfa!

Jag hade ljugit om jag hade hävdat att resan till att bli en van surfare är en dans på rosor. Att få kläm på hur man ska ta sig an surfvågorna kräver onekligen tålamod. Övning, övning och ännu mer övning är, precis som när man till exempel ska ta körkort, det som gäller.

Är det verkligen värt mödan?

Svar ja, till hundra procent! Även om processen kan kännas slitsam så kommer den både stärka din kropp och själ – dessutom kommer belöningen i form av den obetalbara känslan när du glider fram på det stora blå vara värd varenda liten kraftansträngning. För att få uppleva detta rekommenderar jag dig att läsa igenom den här guiden. Med den får du tips på vad du bör tänka på, hur du hittar motivationen samt var du hittar Sveriges bästa surfställen.

lar-dig-surfa-strand-bingolotto-450x300.jpg

Skillnaden på vågsurfing, kitesurfing, vindsurfing och SUP

Inom surfing pratar man främst om fyra olika surfsätt – vågsurfing, kitesurfing, vindsurfing och SUP. 

Vågsurfing

Vågsurfing kräver som sagt mycket träning för att bli ett proffs, men det är lätt att komma i gång och kräver relativt lite material. Denna surfteknik går ut på att du står och balanserar på en surfbräda medan du glider på framsidan av en våg.

Äldre man med vitt hår och skägg paddlar på surfbräda i havet

Kitesurfing

Kitesurfing kan beskrivas som en blandning av wakeboarding och acitonfylld segling. Här är det vinden som driver dig och brädan du står på framåt med hjälp av en kraftdrake. En erfaren kitesurfare kan dessutom utföra hopp flera meter upp i luften.

Man hoppar med kitebräda en molnig dag

Vindsurfing

I vindsurfing är det, som namnet tyder, vinden som gör jobbet medan brädan som du står på plöjer fram genom vattnet. De professionella vindsurfarna riktar antingen in sig på att åka så fort som möjligt eller Freestyle, där man ägnar sig åt häftiga tricks.

Kille surfar på vindsurfingbräda i blått hav en solig dag

SUP

SUP, som står för Stand Up Paddleboard, är just nu den snabbast växande vattensporten i världen! Att ta sig fram med SUP är enkelt och passar i princip vem som helst, då du står på en stor bräda med gott om utrymme och har en paddel till din hjälp som du paddlar fram över vattenytan med.

Kvinna på SUP i solnedgång

Vart hittar man de bästa surfspotsen i Sverige?

Varför åka ända till Bali eller Costa Rica när du har tillgång till utmärkta surfvågor runt knuten, eller åtminstone några timmars bil- eller tågfärd bort? Nedan listar jag 6 populära surfställen i Sverige!

1. Varberg

Sveriges surfmecka! Här samlas mängder av surfare varje år – experter som nybörjare. Läjet och Apelviken är de mest besökta surfstränderna, men i närheten finns även Olofsbo, Stranninge, Björkäng, Kåsa, Getterön, Norra Näs, Kärradal och Torkelstorp där det finns goda möjligheter att uvteckla sina surfskills. I Varberg finns bland annat Surfskolan och Surfers Center, som sedan många år tillbaka erbjuder populära surfkurser av olika slag. 

Vy över kallbadhuset och stranden i Varberg utifrån havet

2. Åsa & Frillesås

Några mil söder om Göteborg ligger dessa sommarpärlor med de två välbesökta surf-spotsen Rågelund-Åsa och Stråvalla. Vid Rågelund-Åsa är det plattvatten och långgrunt, vilket passar extra bra för kitesurfing. Här är det optimalt att kitea om vinden ligger i sydväst eller västlig riktning. Strax söder om Rågelund ligger Stråvalla som funkar bäst i nordvästlig vind.

3. Österlen

Att Österlen är känt för sina vackra sandstränder är nog ingen nyhet. Men visste du att denna underbara kust även fungerar som ett surfparadis? De vanligaste platserna för vågsurfing på Österlen är Gislövshammar, Vitemölla, Borrby strand och Vik. Vill du ta surflektioner eller testa på ett magiskt surf-retreat tycker jag att du ska spana in Österlen Surfcenter i Kivik. Här finns även ett Bed & Breakfast med ett café, en surfshop och tillgång till yogapass. 

Vy över Österlens vidsträckta sandstränder och hav

Utöver fantastiska surfmöjligheter bjuder Österlens vidsträckta stränder in till sol, bad och ren avkoppling. Är du nyfiken på var du hittar Österlens och resten av Sveriges bästa badstränder? Med BingoAnnes topplista över landets finaste badplatser får du svaren!

4. Mölle

På Kullahalvön, tre mil norr om Helsingborg, ligger en av pionjärorterna när det kommer till vågsurfingen i Sverige – nämligen Mölle. Ända sedan 80-talet har den lilla orten på Kullahalvön lockat surfentusiaster från hela världen!

5. Gotland

På Gotland finns cirka 15 kuststräckor att surfa på. Fårösund, Hoburg, Östergarn, Snäck och Ekeviken på Fårö är några alternativ, varav det sistnämnda är ett av de mest populära tillhållen. Här, på nordligaste Gotland, bjuds det vid nordlig vind upp till riktigt stora och fina vågor. Windsurf Gotland, Kiteboardcenter och Surflogiet erbjuder surfkurser för såväl nybörjare som erfarna surfare. 

Man kitesurfar vid Tofta strand på Gotland

6. Torö

Med sina kända surfvågor och det centrala läget några mil sydväst om Stockholm är Torö stenstrand ett av landets mest populära surfställen. På den två kilometer långa stenstranden kan man välja mellan spotsen ”första” och ”udden”. Den bästa surfingen får man vid lågtryck med hård, sydlig vind.

Har du vägarna förbi Stockholm bör du helt klart ta tillfället i akt och utforska vad vår mysiga huvudstad har att erbjuda utöver närhet till förstklassig surf! Här får du fem supertips på sommaraktiviteter i Stockholm.

När är det bäst att surfa i Sverige?

Du kan surfa året om. Under sommaren är det av förklarliga skäl mest behagligt då det är varmare i både luften och vattnet, men under höst och vinter är det störst chans att hitta de bästa vågorna. Jag skulle vilja påstå att september är en ypperlig surfmånad – då kan höstvindarna skapa perfekta våg- och vindförhållanden medan det fortfarande är varmt i vattnet. Vid denna tid är det dessutom mindre risk att surfkurserna är fullbokade.

Fem surfare i vattnet som sträcker upp sina händer i luften

10 tips som kommer att göra vägen till att lära sig surfa enklare och roligare

Så – vad är viktigt att tänka på när det är dags att ge sig ut på brädan? Här kommer 10 enkla tips på hur du skapar bäst förutsättningar för dig själv och din kommande älsklingshobby!

1. Ta surflektioner

Visst kan du köra ditt eget race bland vågorna, men att boka in dig på några lektioner med en surfskola är något jag verkligen vill slå ett slag för då du på så sätt får den ultimata hjälpen med hur just du ska tänka för att få in den rätta tekniken.

2. Bygg upp din överkroppsstyrka

Med surfing kommer en hel del simning, så att beta av ett antal längder i simhallen innan du ger dig i kast med surfingen kan vara en god idé. Med en tränad överkropp kommer du dessutom ha lättare för att göra så kallade Take Offs, vilket går ut på att hoppa upp på brädan så smidigt som möjligt när du ska fånga en våg.

3. Ta hjälp till att välja ut rätt bräda

För att du över huvud taget ska komma upp på brädan kan rätt bräda vara helt avgörande. Som nybörjare bör du satsa på en stor och bred bräda med mycket stabilitet – som softboards eller utvalda longboards och funboards. Surfinstruktörerna och personalen i uthyrningsbutikerna har oftast järnkoll, så ta hjälp av dem när du ska välja ut din surfbräda!

Flera surfbrädor i olika färger längs vägg i surfshop

4. Grunda med en ordentlig frukost

Jag kan garantera dig att det kommer bli en mastig dag för såväl kropp som knopp, så gör dig själv en tjänst och ladda upp med en stadig och näringsrik frulle.

5. Packa med dig mellis

När vi ändå är inne på näringsintagssvängen vill jag även rekommendera medhavt mellanmål eller snacks, som till exempel frukt, nötter, müslibars eller smörgåsar. Att ta pauser och fylla på energinivån under dagen är lätt att glömma, men ack så viktigt!

6. Smörj in dig

Kräftor hör hemma på havets botten, inte på vattenytan – så glöm för guds skull inte solkräm med hög solskyddsfaktor! För att undvika solsveda och andra plågor som är vanliga på sommaren vill jag tipsa om min guide för hur du hanterar just dessa. Med den slipper du plågas av insektsbett, matförgiftning, vätskebrist och andra elakheter. 

7. Fyll på med vätska

Bara för att du är täckt av vatten större delen av dagen betyder det inte att du är förskonad från uttorkning – tvärtom! Med den fysiska ansträngningen och en och annan kallsup med saltvatten är en extra vattenflaska ett hett tips. Att dricka vätskeersättning efter surfsessionen kan även vara ett bra alternativ för att återställa vätskebalansen i kroppen.

Kille med surfbräda dricker vatten ur vattenflaska i solnedgång

8. Släpp pressen

Grotta inte ner dig när Poseidon inte är på din sida. Dåliga dagar kommer att komma, men försök att släppa prestigen och jämför dig inte med andra! Plötsligt står du där, svävandes på vattnet med en euforisk känsla i bröstet som inte går att jämföra med något annat.

9. Stretcha!

Att du kommer vara mör efter dagarna ute till havs lär det inte råda några som helst tvivel kring – så kom ihåg att stretcha ordentligt.

10. Fira framgångarna

Efter allt nötande, paddlande och intalande av ditt nya mantra ”tålamod, tålamod!” är dina framsteg med brädan helt klart värda att fira. Även om målet är att bli en surfentusiast är det minst lika viktigt att ha kul på vägen!

Leende kvinna i våtdräkt med lockigt hår och svart surfbräda på strand

Är du mer nyfiken på vad som finns att upptäcka under vattenytan? I BingoJoels intressanta dykartikel berättar han om den fascinerande undervattensvärlden och hur du ska gå till väga för att ta dykcertifikat!

Summa summarum

Var beredd på att det kommer vara en tuff utmaning som minst sagt kommer att ta på krafterna. Du kommer att stöta på motstånd och eventuellt slänga ur dig en och annan svordom, men kom ihåg att alla kan lära sig att surfa! Släpp prestigen, jämför dig inte med andra och det viktigaste – ha skoj! Belöningen kommer med tiden och jag garanterar dig att den är värd besväret. Stort lycka till med surfandet!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv