Härliga utomhusaktiviteter för kropp och själ

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-08-01

Augusti har anlänt och vi vill givetvis få ut så mycket av den sista sommarmånaden som det bara går. När mörkret och kylan gör sitt antåg behöver vi de där ljuva sommarminnena att se tillbaka på, och det brukar alltid finnas några av dem som sticker ut lite extra. Jag hoppas att något av nedanstående tips kan bli just ett sådant!

1. Stick ut i skogen

Att spendera tid ute i skogen är sannerligen balsam för själen. Vandra, rida, tälta, bada eller bara sitta på ett berg och blicka ut över trädtopparna – med allemansrätten har vi lyxen att kunna göra just detta och jag kan försäkra dig om att du kommer känna dig fulltankad med energi efter några timmar i skogsluften. Ta med barnen och bygg en koja eller skapa en hinderbana bland stubbar och träd, tillaga lunchen över öppen eld, plocka bär, övernatta i tält eller under bar himmel – listan på skogsaktiviteter kan göras lång! Med BingoAnnes stora tältguide får du ett stort lass med tips och tricks för en lyckad tältsemester – så om du planerar att bosätta dig i naturen för ett par dagar är detta inlägg en varm rekommendation. 

Tre vänner som vandrar i skogen

Här kommer ett par recept som både är enkla och mumsiga att tillaga över skogsbrasan:

Pinnbröd

I det enkla bor det goda! Förbered degen hemma innan ni beger er ut i skogen för att undvika kladd.

Ingredienser för 6 stycken pinnbröd:
3,5-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Lite smör

Gör såhär:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt sedan mjölken och knåda ihop ingredienserna till en smidig deg. Dela upp degen i sex lika stora bitar och plasta in.
Väl framme i skogen behöver ni pinnar att vira degen runt. Välj med fördel ut sex barkfria pinnar och tälj till dem så att de får en spetsig topp för att enkelt kunna fästa degen. Rulla ut degbitarna så att de får en lång, smal form och vira dem runt pinnarna. När ni har fått en fin glöd på elden är det bara att börja grilla! 5 minuter brukar räcka. Håll uppsikt så att inte brödet bränns, låt svalna en aning och avnjut sedan pinnbrödet med lite smör. Gott, enkelt och mysigt som få!

Pinnbröd som grillas över lägerled

Kycklingspett med coleslaw i pitabröd

Den krämiga coleslawen, den saftiga kycklingen och de smidiga pitabröden gör detta till en perfekt utflyktsmat som mättar magen och smakar gudomligt!

Ingredienser för 6 portioner: 

6 pitabröd
Grillspett av trä
Valfria grönsaker – exempelvis isbergssallad, gurka och tomat

Kycklingspett:
Cirka 900 gram kycklinglårfilé
1 pressad citron
2 matskedar olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 matskedar japansk soja
1 kryddmått finmald svartpeppar

Coleslaw:
6 deciliter spetskål eller vitkål
2 deciliter creme fraiche
1 deciliter majonnäs
1 morot
1 tesked dijonsenap
1 liten rödlök
1 tesked salt
2 kryddmått svartpeppar

Gör såhär:
Lägg grillspetten i blöt. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Skär kycklinglårfilén i lika stora kuber och lägg dem i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera i cirka 30 minuter. Medan du väntar kan du göra coleslawen. Riv moroten samt finstrimla kålen och rödlöken. Blanda samman med resterande ingredienser.

Fäst kycklingen på grillspetten och packa med er alltsammans ut i skogen. Grilla spetten över glöd omkring tio minuter när ni är på plats vid skogsbrasan. Låt även pitabröden få lite färg genom att grilla dem någon minut. Fyll pitabröden med kyckling, coleslaw och valfria grönsaker och voilà – lunchen är serverad. 

Pitabröd fylld med kyckling och grönsaker

2. Anordna ett cykelevent

Detta är en riktigt rolig aktivitet för kompisgänget där alla får vara med och ansvara för sin del. Börja med att utse en person som fixar förrätt, en som lagar varmrätt, en som står för dessert och eventuellt en som är värd för resten av kvällen. Skoja till det genom att välja ut ett tema och lotta om vem som får vad. Exempel på teman kan vara olika länder, högtider, årtionden eller musikgenrer. Cykla sedan mellan era hem och avnjut rätt efter rätt hos varje par eller person. För att spetsa till det lite extra kan ni dessutom ge varandra poäng och ha prisutdelning i slutet av kvällen!

Cyklande par en sommardag

3. Hyr en flotte

Med ”flotte” kommer flera alternativ. Vad sägs om en bastuflotte, musikflotte eller en timmerflotte som låter dig färdas över Klarälven?

Bygg, färdas och bo på en timmerflotte på den värmländska Klarälven

Vildmark i Värmland erbjuder olika timmerflottspaket där du och ditt sällskap får vara med och bygga er egen timmerflotte av stockar och rep för att sedan ge er ut på Klarälven, med utgångspunkt från den värmländska orten Gunnerud. Detta är ett riktigt äventyr där både er samarbetsförmåga och fysik kommer att sättas på prov. Väder, vind och vattennivå påverkar svårighetsgraden vilket gör att äventyret kan medföra flera utmaningar som ni tillsammans får i uppdrag att lösa – men de fantastiska omgivningarna, maten som lagas utomhus och de lugna stunderna som ger utrymme för harmoni och djupa samtal kommer generera en oslagbar naturupplevelse som ni säkerligen kommer att minnas och vara stolta över för resten av livet. Har ni tur kommer ni även få se ett och annat vilt djur längs färden.
Bland de olika timmerflottspaketen finns såväl endagarsturer som övernattningspaket med flera dygn att välja mellan. Vill du uppleva naturens äkthet ute i det vilda och samtidigt utvecklas som människa är detta garanterat något för dig!

Närbild på timmerstockar som är sammansatta med rep

Sjung allsång i goda vänners lag på Musikflotten i Göteborg

Denna stämningsfulla seglats på två timmar låter er uppleva Göteborgs finaste delar till tonerna av flottens egen musiktrubadur. Ni tar själva med det ni önskar äta och dricka – underhållningen och färdens riktning står Musikflottens besättning för. Totalt finns det plats för 48 passagerare och det går utmärkt att abonnera flotten om ni är ett större sällskap – snacka om en perfekt aktivitet för möhippan, svensexan eller födelsedagsfirandet! Är ni ett mindre gäng som vill uppleva Musikflotten går det turer mellan varje tisdag och lördag som ni bokar tillsammans med andra.

Göteborgs kanal och feskekörka i kvällsljus

Upplev en oförglömlig kväll med bastuhetta, svalkande bad och gemenskap på någon av Sveriges bastuflottar

Ska du anordna en svensexa eller möhippa, fira någons födelsedag eller kanske samla ihop kollegorna för en kick off? Att hyra en bastuflotte är då ett genialt alternativ som brukar vara uppskattat av personer i alla åldrar! Sandsnäs i Hedesunda, Bastuflotte Stockholm med utgång från Lidingö, Göteborgs bastuflotte på sjön Aspen, Kajkantens bastuflotte på Vrångö, Nautilus Boat Club i Gustavsberg, Trolska Båtturer i Gränna och Explore Åre är bara några exempel på verksamheter som driver bastuflottsuthyrning i Sverige.

Bastuflotte på sjö

4. Testa en ny utomhussport

Att sporta ute i den friska luften är i mitt tycke bra mycket härligare än att sporta inomhus. Nedan följer tre utomhussporter som du helt klart borde testa!

Frisbeegolf

Har du provat att spela frisbeegolf? Med denna aktivitet får ni både motion, frisk luft och gemenskap! Att spela frisbeegolf kräver varken erfarenhet eller expertis och det finns massor av utrymme för härliga samtal medan ni promenerar mellan korgarna på banan. En bana består i de flesta fall utav 9 eller 18 hål – alltså korgar – och det hela går ut på att lyckas kasta sin frisbee i hålen på så få kast som möjligt. Det finns massor av frisbeegolfbanor med olika svårighetsgrader runtom i Sverige och om du inte äger en egen frisbee så erbjuder många av banorna frisbeeuthyrning.

Frisbeegolfskorg i en park

Padel

En annan sport som fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren är padel. Att komma i gång med padel är förvånansvärt enkelt och passar i princip alla. Det är en social och strategisk sport som både går att spela två mot två på en dubbelbana och en mot en på en singelbana. Vill du lära dig mer om en av världens mest omtalande sporter? Spana in BingoFredriks padelmanual och kom i gång på nolltid!

Surfing

Att bli en professionell surfare kräver en hel del övning och en rejäl dos tålamod – men att ta en surflektion är något som alla kan göra och kommer garanterat ge dig en oförglömlig dag på havets vågor! Och vem vet – kanske upptäcker du att det är din grej? Läs mer om surfingens magiska värld och vad du som nybörjare bör tänka på här!

5. Testa klippklättring

Vill du testa en annorlunda idrottsaktivitet där fysik, koncentration och magpirr står i fokus med en belöning i form av en storslagen utsikt över skog och mark? Då är klippklättring aktiviteten för dig! I Sverige finns flera klättringsorganisationer som med duktiga och erfarna instruktörer coachar, säkrar och hjälper dig när du ska testa på klättring för en dag. Många organisationer erbjuder dessutom olika typer av kurser där du får utveckla din kunskap och klättringsteknik. Explore 61 Nord, Systrar i bergen och Friluftsfrämjandet är några alternativ att vända sig till om du är nyfiken på klättring av olika slag.

Man som klättrar upp för ett berg med hjälp av linor

Med detta hoppas jag att du får en underbar sensommar fylld med frisk luft och nya, härliga upplevelser som du kan se tillbaka på med ett leende när du sitter uppkrupen i soffan och blickar ut på höstrusket. Vill du ha fler tips på roliga aktiviteter i det fria varav flera dessutom är helt gratis? Kika in på mina bästa budgettips för lediga dagar!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv