Bästa stylingtipsen för din balkong & altan 2022

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-05-09

En tupplur i hängmattan, säsongens första tomater, en kaffe i skuggan eller grillkväll med vännerna? Vad du än anser är det bästa med din balkong eller altan kan vi konstatera att det är en plats man vill spendera mycket tid på i sommar – förutsatt att miljön är härlig och trivsam. Nedan guidar jag dig genom de senaste balkong- och altantrenderna, så att du kan skapa dina drömmars oas för såväl avkoppling som umgänge!

Med trädgårdsprepp kommer sommarpepp! Här kommer mina bästa tips för hur du stylar din balkong eller altan inför sommarsäsongen 2022.

Skapa dynamik med olika krukor och balkonglådor

Få till den där härligt rustika känslan genom att laborera med krukor och balkonglådor i olika storlekar och utföranden! Ju fler olika varianter desto snyggare, så sätt kurs mot närmsta loppis ögonaböj och börja fynda! På detta sätt kan du dessutom enkelt möblera om på din balkong eller altan när du känner för det.

Omvandla din altan till ett semesterretreat

Under en lång tids pandemi och avrådan från att åka på semesterresor har intresset för att skapa en semester- och hotellkänsla hemma ökat markant. Vanliga element som efterfrågas är bland annat utomhuskök, pergolas, eldstäder, pooler, utomhusvärmare – ja, faciliteter vi brukar njuta av på semestern, med andra ord.

Går du i poolbyggartankar? Ta del av min poolguide innan du påbörjar projektet!

Om det är ett utomhuskök du drömmer om bör du definitivt kolla in BingoAnnes toppentips för matlagning i utekök!

Kvinna med förkläde gör en sallad i utomhuskök

Inredningen som trendar mest just nu

När det kommer till att inreda din balkong eller altan finns det en rad punkter som är bra att checka av.

Mattor

För att få till en ombonad känsla är en mysig matta ett måste. Förutom att bidra till att sudda ut gränsen mellan inne och ute, som det nu för tiden så ofta pratas om, döljer den det inte så charmiga betonggolvet som ofta finns på balkonger. Ett väldigt tåligt och inte minst supertrendigt material är jute, som passar perfekt i utomhusmiljö.

Rottingmöbler

Rotting är, precis som jute, ett naturnära material som för närvarande är helrätt att inreda med! Rotting funkar till allt och gör sig rikitgt bra i form av pallar, fåtöljer, korgar, bänkar och ljuslyktor.

Mysiga textilier

Ett budgetknep som genast ger effekt till den mest sparsmakade uteplatsen är att plocka fram textilier i olika former. Kuddar, fällar och plädar i varma, dova och jordnära färger kommer garanterat skapa magi för din kära uteterrass.

Belysning

Finns det något mysigare än att sitta och samtala, spela sällskapsspel och skratta med goda vänner inpå småtimmarna en ljummen sommarkväll? Knappast. Att inte kunna se varandra när mörkret tränger sig på kan dock vara ett litet störningsmoment – därför är utomhusbelysning A och O. Blanda gärna ljusslingor, lyktor och blockljus i olika höjder för att skapa rymd och en maxad myskänsla!

Middagsbord under pergola med ljusslingor i skymning

Odlingens ädla konst

I samband med pandemin är det allt fler som skaffat sig ett spirande intresse för att odla. Även jag måste medge att jag fått upp ögonen för denna gröna trend, för visst är det något speciellt med att kunna njuta av sina egenodlade örter, blommor och grönsaker? Det bästa av allt är att alla kan odla – oavsett om du bor i villa med en stor trädgård eller en liten lägenhet med eller utan balkong. Faktum är att odlingshypen, som man faktiskt kan kalla den, har växt mest i storstan. Fler och fler stadsbor lägger nu krut på att skapa sin egen, lummiga oas på balkongen och allt fler köksfönster fylls av favoriterna från växtriket. Jag tror definitivt att odlingstrenden, som inte bara gör din uteplats till något vackert att beskåda – utan även smakar och gör gott, är här för att stanna!

Vill du ta odlingen till nästa nivå genom att bygga ett orangeri, som dessutom kan bli den ultimata platsen för sommarens alla kvällshäng? Låt BingoJohanna hjälpa dig med vad du bör tänka på när du ska bygga din odlingsdröm!

Litet grönt växthus på balkong med växter och blommor
Du måste inte ha en stor trädgård för att äga ett växthus. Detta lilla växthus är optimalt till balkongen i storstan!

Hållbarhet i fokus

Att ha hållbarhet i åtanke när vi shoppar, planerar våra matinköp och inreder våra hem har länge varit en viktig faktor. I takt med att intresset för odling och trädgård har ökat har även hållbarhetsfokuset kring detta blivit ett allt större fokusområde – vilket ju är toppen för Moder Jord. Att välja närproducerade växter framför importerade och att undvika starka bekämpningsmedel är två grundläggande exempel på hur du tänker hållbart när du gör i ordning din uteplats. Vad gäller möbler och inredning vill jag återigen slå ett slag för landets alla loppisar, som förutom hållbarhetsperspektivet ger dig möjlighet att skapa en unik och personlig uteplats!

Dahlian – årets mest eftertraktade blomma

Förra året sköt dahlians popularitet i höjden och alla trädgårdsnissar blev som fullkomligt tokiga i denna ljuvliga sommarblomma. I år är dahlian minst lika åtrådd och kommer med största sannolikhet synas i såväl trädgårdsexperternas som de största influencernas Instagramflöden. Utöver dahlior är det yviga och vildvuxna blommor som är i det rådande ropet. Tänk ”prunkande och doftande sommaräng” och du är på rätt väg!

Rosa dahlior på sommaräng

Behöver du några inspirerande budgettips innan du förvandlar balkongen eller altanen till din nya favoritplats? Här tipsar BingoAnne dig om hur du kan budgetfixa din uteplats inför sommaren!

Jag hoppas att inspirationskontot nu är påfyllt med ett gäng härliga idéer för hur du kan skapa din favoritplats för sommarens bästa stunder. Och du, lycka till med odlingen!

PS. I slutet av maj är det dags att fira alla fantastiska mammor! Här kan du läsa om den optimala mors dag-gåvan, som gör gott på riktigt. 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv