Den bästa maten till din matlåda

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-11-13

Matlådor är ett enkelt och smidigt sätt att spara in matpengar samtidigt som man får en god, hemlagad lunch. Ibland tryter dock inspirationen och det kan vara svårt att komma på maträtter att laga till sina matlådor, men det ska det här inlägget råda bot på! I BingoBloggens stora inlägg om matlådor tipsar jag om rätter som passar perfekt att ha med i matlådan, men också om mat du kanske ska undvika att packa ner i lunchlådan.

Det finns många krav som en matlåda behöver uppfylla för att vara bra. Den ska vara enkel att ta med sig och helst ska maten gå att ha i en och samma låda, inga separata små lådor tack. Den ska vara lätt att värma upp och vara lika god som dagen innan, eller i alla fall nästan lika god. Och sist, men inte minst, den ska vara billig! Halva grejen med matlådor är ju ändå att spara in pengarna som en utelunch hade kostat, så helst ska matlådematen vara så billig som möjligt. Här kommer mina bästa tips på billiga rätter som gör sig bra i matlådan!

BingoMalins linsgryta med ananas

En skål med linsgryta fotograferad ovanifrån

Det första receptet jag vill tipsa om är en riktig klassiker i matlådan – nämligen linsgryta! Fördelarna med linsgryta är många; det är billigt, nyttigt, enkelt att göra mycket av, det smakar precis likadant när man värmer upp grytan ett par dagar senare, och framförallt är det väldigt gott. Den här linsgrytan har jag ätit i många år och den är ett stående inslag i mina matlådor. Här kommer receptet!

Du behöver:
4 dl gröna linser
2 gula lökar
Ett par klyftor vitlök
2 burkar kokosmjölk (400 ml styck)
800 gram krossade tomater
1 burk ananas
Ett par msk tomatpuré
2 kuber grönsaksbuljong
2–3 msk curry (beroende på hur mycket du gillar curry)
Salt och peppar

Gör såhär:
1. Börja med att koka linserna
2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en annan, stor, kastrull
3. När linserna är färdiga häller du ned dem i kastrullen med löken
4. Krydda med curry
5. Häll i kokosmjölk, krossade tomater och grönsaksbuljong
6. Rör om ordentligt och låt koka på medelhög värme i 10–15 minuter
7. Häll i tomatpurén och smaka av med salt och peppar
8. Sist av allt häller du i ananasen
9. Klart! Servera med ris eller valfritt gryn. Varför inte prova quinoa, bulgur eller matvete? Haricots verts är också gott till!

Korv stroganoff – en klassiker

En tallrik med korv stroganoff och ris

Det är inte för inte som korv stroganoff är en riktig klassiker i matlådor runtom i Sverige. Det är enkelt att laga, ingredienserna är relativt billiga och stroganoffen fungerar väldigt bra att värma i mikro. Här kommer mitt bästa korv stroganoff-recept.

Tips! Om du inte äter kött går det fint att byta ut falukorven halloumi, det blir precis lika gott.

För ca 4–6 portioner behöver du:
1 falukorv (ca 800 gram)
1 gul lök
3 dl mellan- eller matlagningsgrädde
1–2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
Persilja
Salt och peppar

Gör såhär:
1. Stek hackad lök och små bitar av falukorv tills de båda fått lite färg
2. Häll i grädde, tomatpuré, dijonsenap och låt puttra på medelhög värme ett par minuter
3. I med hackad persilja, fryst eller färsk spelar ingen roll. Hur mycket du vill ha i är en smaksak, men ett par teskedar tycker jag är lagom.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Servera med ris! Eller pasta om du föredrar det.

Pasta med purjo- och tonfisksås

Purjolök och tonfisk kanske låter som en lite märklig kombination, men tro mig – det blir supergott! Även denna rätt är perfekt att ha i matlåda och gör sig riktigt bra som uppvärmd i mikro.

Du behöver:
1 purjolök
1 röd lök
2,5 dl crème fraiche
Ett par matskedar pesto
Sambal oelek

Såhär gör du:
1. Hacka purjolök och rödlök och stek i olja tills det blivit mjukt.
2. Häll i tonfisk, crème fraiche och en rejäl klick pesto och rör runt.
3. I med sambal oelek. Den kan vara ganska stark, så en liten tesked brukar räcka, prova dig fram!
4. Låt det hela puttra ihop sig ett par minuter och servera sedan med valfri pasta!

Grönkålspasta

En tallrik med grönkålspasta fotograferad uppifrån

Den här smarriga grönkålspastan är superenkel att laga och riktigt trevlig att ha med sig i matlådan. Den här rätten går också finfint att göra vegansk genom att byta ut grädden och osten mot växtbaserade alternativ.

Du behöver:
Ca 250 gram färsk grönkål
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
Riven parmesanost
Rostade solroskärnor 

Såhär gör du:
1. Börja med att skölja och strimla grönkålen samt finhacka vitlöken.
2. Stek grönkålen och vitlöken i smör eller olja tills grönkålen börjar mjukna.
3. Tillsätt grädde och parmesanost och låt det puttra på låg värme i ett par minuter.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med pasta. Strö över rostade solrosfrön och mer parmesan.

Ugnspannkaka med bacon

En ugnspannkaka i långpanna med en skål sylt bredvid

Ugnspannkaka är supersmidigt att laga! Du behöver bara vispa ihop smeten och hälla över den i en långpanna så sköter ugnen resten. Det är lätt att göra mycket, och en matlåda med ugnspannkaka kan garanterat få en regnig torsdag att kännas lite festligare.

Ingredienser för 4 portioner:
1 förpackning tärnat bacon (ca 350 gram)
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt

Såhär gör du:
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader och sätt in en långpanna (ca 30x40 cm stor).
2. Lägg baconet i den varma långpannan och stek i ugnen i ca 5 minuter.
3. Vispa ihop ägg, hälften av mjölken och mjölet till en slät smet. Vispa sedan i resten av mjölken och saltet.
4. Häll smeten över baconet i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills pannkakan är fast och inte kletig i mitten.
5. Ät med en god lingonsylt och gärna någon grönsak, kanske rivna morötter.

Andra matlådevänliga rätter

Här kommer en liten lista på förslag till maträtter som passar perfekt till matlådor. Recepten kan du lätt googla fram på egen hand, eller så har du kanske redan ett recept du tycker om på de här rätterna?

Lasagne

Lasagne kan ju vara något av det godaste som finns! Det är en riktigt trevlig rätt att ha i matlåda också och den fungerar finfint att värma i mikro. Om du vill prova något annat än en klassisk lasagne med köttfärs är ett hett tips att göra en variant med zucchini i stället.

Köttbullar med potatismos och gräddsås

En portion köttbullar med potatismos och sås i en liten vit form

Denna svenska nationalrätt behöver ingen närmare presentation, men jag lovar att en matlåda med köttbullar och potatismos kommer förgylla din dag! Potatismoset går fint att värma upp och allt går att förvara i samma matlåda, vilket vi vet är viktiga kriterier för en bra matlåda.

Spaghetti och köttfärssås

Den här rätten är kanske så klassisk att jag inte ens behöver nämna den på den här listan, men jag vill ändå slå ett slag för matlådan med spaghetti och köttfärssås. Den gör sig hur bra som helst uppvärmd och garanterar en trevlig lunchrast. Det är enkelt att göra mycket, så du kan lätt laga matlådor för en hel vecka på en gång. Köttfärssåsen är också lätt att göra vegetarisk, du byter bara ut köttfärsen mot vegofärs av till exempel soja. Prova att ha i riven morot också för lite extra vitaminer!

Mat som gör sig mindre bra i matlåda

Samtidigt som det finns massor av maträtter som är perfekta att ha med i matlådan, finns det ett par saker som inte är riktigt lika roliga att äta ur matlåda. Här kommer några tips på saker du bör undvika att lägga i matlådan!

Potatis

Nykokt potatis kan ju vara bland det godaste som finns, men en potatis som legat i kylen ett par dagar och sedan värms upp i mikron är långt ifrån lika rolig. Risken är stor att den då smakar mer som en seg och torr lerklump. Mitt råd är alltså att undvika kokt potatis i matlådan! Dock är min erfarenhet att potatismos klarar sig fint i matlåda, så satsa på mos om du vill ha potatis.

Tacos

Tacos i matlåda kanske kan låta som en bra idé, men tro mig, det är det inte! Hackade grönsaker klarar sig inte särskilt länge i kylen, och vem har tid att stå och hacka nya på morgonen? Dessutom går det åt många små lådor och burkar om du vill hålla sås, grönsaker, och protein åtskilda fram till lunchdags, vilket kan bli väldigt bökigt. Nej, tacos avnjuts bäst hemma säger jag!

Soppa

Det här med soppa är lite kluvet, för det är ju väldigt gott och egentligen en bra lunchrätt. Nackdelen är att det kan vara slabbigt och lite opraktiskt att ta med sig. Mitt råd till dig som vill ha med soppa är att se till att du har en helt tät matlåda för att undvika tråkiga läckage i väskan!

Vill du läsa mer om mat? Då rekommenderar jag BingoMärtas inlägg om de populäraste mattrenderna och BingoAnnes artikel om att laga mat i utekök!

Jag hoppas att det här inlägget har gett dig lite inspiration till dina matlådor och att du kanske kan hitta en ny favorit. Bon appétit!

 malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen

Tips på vidare läsning

Billiga julklappar du kan göra själv | Semesteraktiviteter för barnen | Trender på påskbordet | Upplev Göteborg | Förläng sommaren med roliga aktiviteter 


Arkiv