Elisabeth Andreassen

I snart 45 år har hon spridit sin mångsidiga stjärnglans över världen. Elisabeth "Bettan" Andreassen bemästrar en hel uppsjö av musikgenrer och har med åren blivit en riktig veteran i en av världens största musiktävlingar – Eurovision Song Contest. Den 5 november 2023, klockan 18:30 i Sjuan och på TV4 Play, gästar hon BingoLotto!

Elisabeth Andreassen

Elisabeth är onekligen en artist med flera olika kopplingar, beroende på vem man frågar. Somliga känner främst igen henne som "Bettan" från supertrion Kikki, Bettan & Lotta – medan andra relaterar till country- och popgruppen Chips eller schlagerduon Bobbysocks, som hon tidigare också varit medlem i. Startskottet för Elisabeths musikaliska karriär tog vid 1978, då hon som 20-åring kom tvåa i Göteborgs-Tidningens talangtävling ”Sjöstjärnan”, ombord på en färja till Amsterdam. Tillsammans med Kalle Bäckström och Bengt Adielsson bildade hon därefter sitt första countryband – KEB Special, som följande två år äntrade pub- och krogscener över hela Sverige. Utöver KEB Special har Elisabeth varit medlem i ett flertal band med olika genrer – däribland Chips och Bobbysocks, som förutom i Sverige nått stora framgångar i Norge. Elisabeth har även en lång och framgångsrik solokarriär i ryggen och med ett genrespann som täcker både country, pop, rock, visor och ballader. Hon spelar dessutom ett flertal instrument och har medverkat i en rad revyer och musikaler. Att Elisabeth är en mångsidig artist är med andra ord bara förnamnet.

Chips

Det var när Elisabeth befann sig på en countrygala i Stockholm 1980 som hon blev upptäckt av artisten och musikentreprenören Lasse Holm. Efter att hon dagen därpå fick spela in en demo blev hon tre veckor senare medlem i bandet Chips, där även Kikki Danielsson och Britta ”Tanja” Johansson var medlemmar. 1981 ställde bandet upp i Melodifestivalen med bidraget ”God morgon”, som slutade på en andraplats. Året därpå, 1982, återvände Chips till Melodifestivalen. Den här gången som en duo, efter att Britta Johansson lämnat gruppen och Lasse tagit ett steg bakåt för att lämna mer plats åt Kikki och Elisabeth. Låten, vid namn ”Dag efter dag”, blev en stor framgång och efter omröstningen stod det klart att Chips hade vunnit tävlingen. I Storbritannien och Eurovision Song Contest slutade man senare på en åttonde plats.

Bobbysocks

1985 stod Elisabeth återigen på Melodifestivalens gnistrande scen – den här gången för Norge och med bandet Bobbysocks, bestående av Elisabeth och den norska sångerskan och skådespelerskan Hanne Krogh. ”La det Swinge”, som är titeln på melodin, tog hem segern i både Melodifestivalen och i Eurovision Song Contest samma år. Med den grandiosa vinsten i ryggen kom Bobbysocks att nå framgång efter framgång på såväl norsk som internationell mark. Skivorna såldes i mängder, de åkte på Europaturnéer och erhöll hedersamma priser ända fram till 1988, då bandet upplöstes. Det händer dock fortfarande att vännerna uppträder tillsammans ibland.

Kikki, Bettan & Lotta

Första gången Elisabeth uppträdde tillsammans med Kikki Danielsson och Lotta Engberg som en trio var 2000, under TV-galan ”En helg för världens barn”. Med detta föddes idén om turnera tillsammans, vilket förutom ett antal krogshower och medverkanden i olika TV-program även resulterade i två samlingsalbum och ett bidrag i Melodifestivalen 2002. Med låten ”Vem e’ de’ du vill ha” tog sig gruppen direkt till finalen i Globen, där man slutade på en tredje plats.

Tillsammans har ”God morgon”, ”Dag efter dag”, ”La de swinge” och ”Vem e’ de’ du vil ha” nått över 20 miljoner lyssningar på Spotify.

Den 5 november 2023, klockan 18:30 i Sjuan och på TV4 Play, välkomnar vi Elisabeth Andreassen upp på BingoLottos scen. Det vill du inte missa!

Och du, du vet väl om att du kan se artistuppträdanden från programmet när du vill på BingoLottos YouTube-kanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt, så du kan återuppleva dina favoritframträdanden när du vill!

Relaterade artister i BingoLotto

Kikki Danielsson | Katrina Leskanich | Maja Kristina Strömstedt | Två systrar två bröder | Kajsa Ernst | Hanna Hedlund | Lina Hedlund | Helen Sjöholm | Sissel Kyrkjebø

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Den 14 april väntar ännu en efterlängtad bingokväll! Tillsammans spelar vi om en massa miljoner och njuter av underbar underhållning! Hur stort vinner du?

Elisabeth Andreassen

Duett