Sarah Dawn Finer

Hon ligger bakom sex guldsäljande soloalbum, har berört kungahuset till tårar, nått flertalet listettor och har en uppsjö av hyllade turnéer i ryggen. Hon har dessutom blivit nominerad till flera stora utmärkelser för sina succéartade prestationer inom programledar- och skådespelaryrket. Den 31 december, kl. 20.00 i TV4, får vi njuta av Sarah Dawn Finers otroliga röst i BingoLottos Nyårsbingo!

Sarah Dawn Finer

Att Sarah Dawn Finer skulle komma att klassas som en del av Sveriges främsta artistelit stod skrivet i stjärnorna redan innan hon gav ut sin första soloskiva, då hon med sin gåshudsframkallande röst redan hunnit skapa musikalisk magi tillsammans med artister som Robyn, Peter Jöback, Björn Skifs och Moneybrother. Sarahs första soloalbum, med namnet ”A Finer Dawn”, släpptes 2007 och med egenskrivna låtar, guldförsäljning samt en andraplats på svenska albumlistan var en lysande solokarriär initierad. Nästa år är det femton år sedan hon slog igenom som soloartist – och man kan lugnt säga att dessa femton år innefattar mer än vad de flesta hinner på en hel livstid!

Melodifestivalen

En av Sarahs mest populära låtar genom tiderna, som hon dessutom tävlade i Melodifestivalen 2007 med, är balladen ”I Remember Love”. Låten, som även figurerar på debutalbumet, är skriven av Sarah själv tillsammans med Peter Hallström och tog sig direkt till finalen av Melodifestivalen i Globen. Där slutade man på en hedersam fjärdeplats, varpå låten toppade ett flertal svenska listor, däribland Svensktoppen. Idag har ”I Remember Love” närmare åtta miljoner spelningar på Spotify.

Två år senare, 2009, var det åter dags för Sarah att ställa upp i Melodifestivalen. Denna gång med låten ”Moving On”, som utöver Sarah är skriven av Fredrik Kempe. Väl i final tog sig bidraget till en sjätteplats, men låg sedan på Svensktoppen i hela 22 veckor och har i skrivande stund spelats över elva miljoner gånger på Spotify! Både ”I Remember Love” och ”Moving On” kom att bli de mest spelade radiolåtarna på svenska år 2007 respektive 2009.

Förutom att tävla i Melodifestivalen har Sarah medverkat som programledare två gånger. 2012 genomförde hon det ärofyllda och för många åtråvärda uppdraget tillsammans med Helena Bergström och Gina Dirawi. 2016 återkom hon som programledare i sällskap av Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade. Sarah uppträdde dessutom i Eurovision Song Contest 2013 med den stora ABBA-hiten "The Winner Takes It All" inför 125 miljoner tittare och 2009 var hon ordförande i Eurovisions svenska jurygrupp.

Kärleksvisan

Att ”Kärleksvisan” är en av Sveriges vackraste kärleksballader är ett känt faktum och det är förmodligen ingen större överraskning att det är en av de mest spelade bröllopslåtarna i vårt avlånga land. Sarah har bland annat framfört låten inför hela kungahuset – dagen före kronprinsessparet Viktoria och Daniels bröllop. I dagsläget har ”Kärleksvisan” nått flera miljoner lyssningar på Spotify – strax över 32 miljoner för att vara ganska exakt.

Skådespelar- och programledarkarriären

När Sarah inte skriver låtar, turnerar eller uppträder på diverse shower och galor syns hon tämligen ofta som programledare, jurymedlem eller skådespelerska i olika TV- och teatersammanhang. Utöver att programleda Melodifestivalen har hon bland annat medverkat i ett flertal musikaler, revyer och filmer, varit programledare för ”Så ska det låta”, blivit utsedd till årets julvärd i SVT, sjungit i tecknade filmer och agerat värd för ”Musikhjälpen”. Tidigare i år satt hon för första gången med i juryn för succéprogrammet ”Talang” tillsammans med Bianca Ingrosso, David Batra och Edward af Sillén. Sedan 2020 driver Sarah dessutom den populära och egenproducerade podcasten ”Talk To Me”, där hon för spännande dialoger och intervjuer med såväl svenska som internationella gäster. Podcasten har fått enorm uppskattning och blev nyligen nominerad till Guldpodden i flera kategorier.

”Stjärnklart”

Med tanke på att Sarah dels släppt två julalbum med svenska respektive engelska låtar och satt upp flera julshower under årens lopp har hon kommit att bli en artist som för många är starkt förknippad med julen. Tillsammans med Plura, Linda Pritchard, John Lundvik och Tusse är hon nu och fram till den 22 december aktuell med julshowen ”Stjärnklart” på Hamburger Börs i Stockholm. Showen sammanfattas som en stjärnklar julfest med livemusik, underhållning och mat i sann julanda!

Den 31 december 2021, kl. 20.00 i TV4, kommer Sarah Dawn Finer och firar in det nya året tillsammans med oss i BingoLottos Nyårsbingo!

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt.

Relaterade artister i BingoLotto

Arrival | Linda Bengtzing | Shirley ClampJessica Andersson | The Mamas | Carola | Magnus Carlsson | Charlotte Perrelli | Tess Merkel | Kim Kärnfalk | Barbados | Lena Philipsson | Sanna Nielsen | Grönwall & Hedlund

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Den 2 oktober bjuder vi in till en miljontät kväll i BingoLotto! Spela till dig en bil, en drömresa eller en hög av kontanter! Inte sitter du väl lottlös?

Sarah Dawn Finer & Eric Bibb

Auld Lang Syne